EERLIJK ZIJN DUURT VAAK HET LANGST

Zo, we hebben de slagroom van de verjaardagstaart van onze mond gepoetst, en gaan beginnen aan jaar tien van tante Dora. Gewoon weer door, heel nuchter. Want feest vieren kan iedereen, maar besparen is hard werken. Zeker als je besparen moét. Wie van een uitkering of een klein pensioentje moet leven, is regelmatig de wanhoop nabij. Iedereen moet wat van je, vooral geld. Geld dat je niet hebt. Dat is weleens ontnuchterend.

Wat heel goed helpt, is vaak eerlijkheid. Vooral eerlijkheid naar jezelf toe. Heel veel mensen die van een minimum moeten rondkomen, blijven te lang denken dat het wel weer goedkomt. Het komt vast wel weer een keer goed, zeker. Maar de periode van beknibbelen en passen en meten kan zomaar jaren gaan duren, ondanks jouw inspanningen, bijvoorbeeld om weer betaald aan de slag te gaan. Dat kun je niet zomaar op z’n beloop laten.

Kopjes koffie

Gewoon een korte tip, op deze soms natte en soms zonnige voorjaarsdag: wees eerlijk met jezelf. Houd je helder voor ogen dat vakanties, autorijden, buiten de deur kopjes koffie drinken met je vriendinnen, ergens pannenkoeken gaan eten met je kleinkinderen en elk seizoen een nieuwe set kleren er niet meer inzitten. Afgelopen. Hoe langer jij blijft geloven dat het nog wel kan, hoe groter je problemen worden.

Dit is de grootste uitdaging van het gedwongen moeten besparen. Je wil het niet, maar het moet. Je moet bepaalde dierbare gewoontes opgeven, omdat het er financieel niet meer uit kan. En soms moet je dan ook bepaalde dierbare mensen opgeven, die jou nog kennen uit de tijd dat je wel genoeg geld had, en jou blijkbaar toch niet voldoende waarderen om wie je bent, om bij je te blijven. Er zijn mensen die bij je weglopen, dikwijls mensen waarvan je dat niet verwacht had.

Ondersteboven

Zo komen er allerlei dingen op je af, bovenop de stress die je al hebt omdat je niet genoeg geld hebt. Je leven wordt ondersteboven gegooid, op een vaak negatieve manier. Dat wil je niet, logisch. Maar het moet. Dus kun je maar beter je tanden op elkaar zetten en door het zuur heen bijten. Des te eerder raak je weer in de buurt van een beetje zoet. Dat kan alleen als je jouw toestand eerlijk onder ogen ziet, met alles erop en eraan. Stop met dromen. Welkom in de harde wereld van de armoede.

Gelukkig hoef je niet per se ongelukkig te worden van alle narigheid. Want juist als je weinig hebt, krijg je des te meer waardering voor de dingen die je nog wel hebt. Vrienden die, ondanks alles, toch bij je blijven en je steunen. Leuke momenten die geen geld kosten, maar die je voor geen goud had willen missen. Houd vol, maar verkramp niet. Vraag hulp als je hulp nodig hebt, wees daar ook eerlijk in. Eerlijk zijn duurt vaak het langst.

LEES MEER: Er is altijd nog de Luisterlijn:

DE LUISTERLIJN

Dit vind je misschien ook leuk...