EET VAN LEKKERE BORDEN EN SCHALEN

Ten minste elke vrijdag met het Voedselbankrecept, en dikwijls ook op andere dagen, presenteren we een recept op tante Dora. Een gemakkelijk te maken recept, gekookt met goedkope ingrediënten, dat ook nog prima smaakt. En dat er op je bord lekker uitziet, bovendien. Want het oog eet mee, zeggen ze wel eens. De foto’s die bij de recepten staan, proberen we met opzet zo mooi mogelijk te maken, zodat de gerechten zo smakelijk mogelijk worden gepresenteerd. Voor de foto’s gebruiken we accessoires als oude keukenapparaten, rustieke mandjes en fraai versierde borden en schalen, het liefst met een ambachtelijk geschilderd decor.

Dora Turks brood 3

Soms krijgen we reacties op de foto’s, bijvoorbeeld op de link op Facebook. ‘Dat ziet er lekker uit!’, wordt wel eens gezegd. ‘Dat ga ik ook eens maken.’ Dat is nu precies de bedoeling! Niet alleen door het lekker te koken, maar ook door het mooi te presenteren op een mooi bord of een mooie schaal, krijg je zin om het op te eten. Ook als het een simpel gerecht is, gemaakt van een paar uien en wat spekjes. Omdat het zo lekker gepresenteerd wordt, eet je het graag, en krijg je de voeding die je nodig hebt. Zeker bij kinderen is dat heel belangrijk. Vooral kinderen eten heel erg met hun ogen.

Verzorgd bestek

Mooie schalen en borden en verzorgd bestek zijn meer dan alleen maar de buitenkant. Ze zorgen ervoor dat het eten op zich een feest wordt. Waarbij het niet uitmaakt dat het gerechtje op het versierde bord maar een paar dubbeltjes kost, of is gemaakt met spullen van de Voedselbank. Het eetfeest wordt er niet minder om.

Investeer daarom in leuke mandjes, fraaie borden, schalen en edel bestek. Dat hoeft niet veel te kosten. Soms heb je de materialen al liggen, ergens in een hoek van de keukenkast, of op zolder, en was je het gewoon vergeten dat je ze had. Denk aan verpakkingsmateriaal zoals mandjes en bakjes, of aan het oude bestek van oma, waarvan je niet wist wat je ermee aan moest. Gebruiken! Dat doet je eetkamerbelevenis meer dan goed! Als je de rommelmarkten in de gaten houdt, kun je vaak ook al een heleboel fraaie bakjes en schaaltjes scoren. Vraag voor je verjaardag bijzondere schaaltjes, dan hebben de gevers ook een sportieve uitdaging om jou blij te maken. Als vrienden weten dat jij interessant servies zoekt, dan krijg je dat ook, vaak cadeau.

Dora kartoffelsalat 23-06-15 klein

Mooi bestek en servies heeft met levenskwaliteit te maken. En die hoeft er niet onder te lijden, zelfs niet als je op dit moment niet veel geld hebt om sjiek eten te maken. Doodgewoon eten sjiek presenteren is minstens zo fijn. Bovendien laat een goed gedekte tafel jou even vergeten dat je de maaltijd die erop staat met veel moeite bij elkaar geschraapt hebt. Effe weg uit de krapte, door eten van een mooi servies: het kan echt.

LEES MEER:   Bakjes van de bijzondere categorie: pindabakjes, zoals ze in de jaren vijftig werden gebruikt:

http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/pindabakjes/

 

Dit vind je misschien ook leuk...