ELEKTRISCHE SFEERVERLICHTING KAN DUUR UITVALLEN

Eén van de voordelen van de wintertijd is, dat het al om vijf uur donker wordt. Tijd om gezellige lichtjes aan te steken! De laatste jaren zijn die lichtjes in toenemende mate elektrisch, vaak met energiezuinige ledjes. Hele meters kerstboomverlichting, sfeerkaarsen met een net echt vlammetje, en sterren en andere winterdingen met een krans van lichtpuntjes: het is momenteel alweer volop te koop voor erg weinig geld.

dora-kerstverlichting

Elektrische kaarsjes hebben voordelen boven echte kaarsen en waxinelichten, al was het maar omdat ze veilig zijn voor kinderen en huisdieren. Maar er kleven ook nadelen aan, aan die sprankelende led-snoeren. We noemen er twee:

  • Leds verbruiken zo weinig stroom, dat ze vaak werken op batterijen. Dat lijkt handig. Zo kun je op allerlei plekken lichtjes aansteken, zonder gedoe met lange snoeren. Maar de batterijen raken wel snel leeg. Je kunt zo’n lichtsnoer niet maanden laten branden op twee AA-batterijen. Er moet regelmatig een nieuw setje batterijen in. Dat kost geld, en al die lege batterijen zijn slecht voor het milieu.
  • De led feestverlichting is zo goedkoop, omdat de kwaliteit vaak slecht is. Vooral de batterijhouders van veel lampjes zijn erg krakkemikkig. Het is heel wat, als zo’n plastic houdertje een compleet winterseizoen mee gaat. Het idee is blijkbaar: het is zo goedkoop, dan koop je volgend jaar maar een nieuwe. Kapotte batterijhouders zijn bijna onmogelijk te repareren, dus zit er vaak niets anders op dan de lampensnoeren weg te gooien. Dat is weer heel slecht voor het milieu, met al die leds.

Misschien een suggestie: als je toch elektrische lichtjes koopt, koop dan setjes die werken op netstroom, al dan niet met een transformator. Deze lampjes zijn wat duurder, maar omdat je de stekker simpelweg in het stopcontact steekt, hoef je niet steeds batterijen te kopen. Bovendien kan er weinig aan stuk, zoals een batterijhouder van klungelig plastic. Daardoor kun je er meer jaren mee toe, en hoef je niet elk jaar een nieuw snoer te kopen.

dora-kerst-7

Sommige winkels bieden al elektrische sfeerkaarsen aan mét een oplader. Zo hoef je niet steeds nieuwe batterijen te kopen. Een goed idee, dat overigens ook goed kan worden toegepast op snoeren met lampjes en andere sfeerverlichting.

Denk dus na, voordat je flutlampjes koopt die jouw portemonnee en het milieu schaden. In de aanschaf zijn de betere lichten wat duurder, maar dan heb je er jaren ook wat aan.

dora-kerstmannen

LEES MEER:   Vorig jaar november analyseerde tante Dora de nieuwste kersttrends, zoals elk jaar:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/kerst-2016-tips-en-trends/

 

Dit vind je misschien ook leuk...