ENERGIE BESPAREN IS EEN KWESTIE VAN GEDRAG

TANTE DORA

Onze technische neef mocht vorige week een bijeenkomst bijwonen van mensen die een historisch monument bewonen. Het is natuurlijk hartstikke leuk om in een oud landhuis, een antieke boerderij of in een eeuwenoude pastorie te wonen. Maar het zijn ook gebouwen die niet helemaal op ons comfort zijn gebouwd. Veel bewoners van monumenten dragen in de winter dikke truien en thermosokken om nog enigszins warm te blijven. Ze hebben soms het gevoel dat ze stoken voor de buitenlucht.

Dora isoleren kat

Duurzaamheid en energiebesparing zijn belangrijke thema’s voor monumenteneigenaren. Tijdens de bijeenkomst die onze technische neef bezocht, werd door een expert uitgelegd hoe je minder energie verspilt. Uiteraard kunnen moderne isolatietechnieken helpen, of de aanschaf van een energiezuinige verwarmingsketel. Maar soms zijn de oplossingen opvallend low-tech.

Voorbeeld

In een voorbeeld vergeleek de expert twee oude huizen, die op exact dezelfde wijze waren geïsoleerd, en waren voorzien van nieuwe cv-ketels en dubbel glas. En toch was de ene woning energiezuiniger dan de andere. Hoe kon dat? Dat lag aan het gedrag van de bewoner, legde de bouwkundige uit. Die kan met betrekkelijk eenvoudige middelen, zonder veel moeite heel veel energie besparen.

Bijvoorbeeld door ’s avonds simpelweg de gordijnen dicht te trekken, en de luiken voor de monumentale ramen te sluiten. Dat kan bijna de helft aan energie schelen. In oude huizen gaat er meer energie verloren door kieren en tocht rond de vensters, dan door het niet geïsoleerde enkel glas. Door een timmerman eens naar de kozijnen te laten kijken en de kieren vakkundig en met zorg te laten dichten, blijft het binnen meteen behagelijker, en worden tientallen procenten op de brandstofrekening bespaard.

Technische aanpassingen zoals dubbel glas en vloer- en muurisolatie zijn beslist een mogelijkheid om op de lange termijn energie te besparen. Maar een simpele handeling als de gordijnen dichttrekken en eenvoudige tochtstrips aanbrengen kunnen in een oud huis al heel veel uitmaken. En wat voor oude huizen geldt, geldt ook voor eigentijdse woningen. Met gordijnen dicht, een tochtstrip rond de voordeur en het ventilatierooster niet helemaal wijd open, kun je echt een voelbaar verschil maken.

ventileren in huis

Natuurlijk moet je wel blijven ventileren, dus die roosters mogen ook niet helemaal dicht. Want een vochtig huis is een klam en ongezond huis, en voelt kil aan. Dan heb je snel de neiging om de verwarming toch maar een graadje hoger te zetten: weg besparing. Maar energie besparen hangt dus ook van je eigen gedrag en je eigen routine af. Dat is een relatief eenvoudige aanpassing, die eigenlijk niets kost.

LEES MEER:   Met wat stijl en beschaving wordt niet alleen de bezitter van een landgoed gelukkiger:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/eet-met-stijl-eet-lekkerder/

 

Dit vind je misschien ook leuk...