ER HOEFT NIET ALTIJD BOTER OP JE BROOD

Gisteren hadden we het er al over: Nederlanders hebben bepaalde gewoontes, als het om eten gaat. ‘Zo hoort het nu eenmaal, en daar wijken we geen millimeter van af.’ Zo schrijft een ongeschreven wet voor, dat je alleen jam of kaas op je boterham mag leggen, als je er eerst boter of margarine op hebt gesmeerd. Waarom smeer je boter op je brood? Om de hagelslag eraan vast te plakken!

Dora lactosevrij

 

Dat hoeft niet. Er hoeft niet altijd boter op. Dat scheelt calorieën. En het scheelt uiteindelijk ook geld, want je kunt de boter rustig in de botervloot laten. Hier een aantal voorbeelden:

  • Zachte kazen, smeerkazen, hüttenkäse en verse kaas, zelfs rijpe camembert, kunnen best zonder boter. Om bij het thema te blijven: die plakken vanzelf wel aan de boterham.
  • Steeds meer mensen smeren salades op hun brood. De keuze aan verschillende smaken luxe salade is overweldigend. Net zo overweldigend als de plakkracht van de slaatjes. Conclusie: geen boter of margarine meer nodig.
  • Paté en andere smeerbare vleeswaren kunnen ook zonder boter, maar vreemd genoeg haalt de smaak van boter die van de vleeswaar juist op. Want boter is natuurlijk niet alleen een plakmiddel, maar is er eveneens voor de smaak.
  • Vervang boter eens door mayonaise. Vooral als je ook rauwkost op je broodje legt, kan mayonaise lekker zijn. Mayonaise is doorgaans iets minder vet dan boter, en heeft meer smaak: ideaal voor een wat flauw slablaadje.

Boter

Wat we maar willen zeggen: elk automatisme kan doorbroken worden, niets moet. Natuurlijk heet zo’n ding een ‘boter-ham’, maar dat wil niet per se zeggen dat er boter op moet, net zo min als er ham op hoeft. Denk er eens over na en bespaar, zowel calorieën als geld.

LEES MEER:   Het toppunt van genieten: échte boter! Echte boter hoeft nauwelijks duurder te zijn dan namaakboter uit een plastic kuipje:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/echte-boter/

 

Dit vind je misschien ook leuk...