ER TOCH EEN BEETJE BIJ HOREN MET DE LOKALE VOORDEELKAART

Veel gemeenten hebben een kortingskaart voor minima voor mensen die maandelijks moeten rondkomen van maximaal 110 of 120 % van het bijstandsniveau. Die kortingskaarten heten per gemeente weer anders, en niet alle gemeenten hebben er een. Het kost namelijk wel gemeenschapsgeld om deze voorziening overeind te houden, en gemeenten hebben tegenwoordig een chronisch geldtekort.

Met die kortingskaarten kun je korting krijgen, soms flinke korting, op de toegang tot musea, concerten en andere culturele activiteiten. In een aantal gevallen mag je ergens zelfs gratis in. Verder kan de houder van de kaart korting krijgen op sportieve activiteiten, ook voor zijn kinderen, of deelnemen aan cursussen die normaal onbetaalbaar zijn voor iemand rond bijstandsniveau.

Juichen

Niet alle bijstandsgerechtigden staan luid te juichen, want veelal moet er toch bijbetaald worden. Als een concert dertig euro kost, en je kunt het met jouw gemeentelijke kortingskaart voor de helft bezoeken, dan betaal je toch altijd nog vijftien euro. Daar kunnen jij en je gezin twee dagen van eten. Bovendien weet de meneer of de mevrouw aan de kassa dat jij een ‘armoedzaaier’ bent, en dat is een ongemakkelijk idee.

Aangenamer

Toch kan zo’n gemeentekaart voor minima bepaalde voordelen opleveren, die het (over)leven net een beetje aangenamer en gemakkelijker maken. Vraag dus eens bij de gemeente of jij voor zo’n kaart in aanmerking komt. Er staat vast meer informatie op de website van jouw gemeente, en hulpinstanties weten je ook vast op weg te helpen. Er eens naar vragen kan geen kwaad. Misschien heb je er wat aan?

LEES MEER: Juist in het aankomende zomerseizoen is er op cultureel gebied veel te beleven. Gratis!

VEEL CULTUUR VOOR (BIJNA) GEEN GELD

Dit vind je misschien ook leuk...