ER WORDT VEEL TE WEINIG GEKNUTSELD
Gisteren hadden we het erover, dat je jouw zelfgemaakte spullen voor geld kunt verkopen. Zo kun je de huishoudportemonnee een beetje spekken. Maar knutselen is ook een manier om niets te hoeven kopen. Je maakt het zelf, eventueel van een stukje hergebruikt karton, een restje hout, of een oude lap, en je hoeft vervolgens niet meer naar de winkel.
Vijftig jaar geleden was het vanzelfsprekend dat je niet eerst naar het warenhuis rende, maar het ding zelf maakte. Met een figuurzaag kon je een kinderkapstok uit een stuk triplex zagen, in de vorm van een kabouter, met een puntmuts die je met plakkaatverf mooi rood schilderde. Afwerken met een beetje vernis, een metalen haakje eraan, en je had een kapstok. Voor (bijna) niks.
Speldenkussen
Moeder maakte zelf een speldenkussen, van twee op elkaar genaaide lapjes, gevuld met watten. Ook handig: een pennenbakje, vervaardigd van het stukje karton van een oude kalender. Een schaar en een beetje lijm, meer had je niet nodig. Niemand kocht in het tuincentrum een kant en klaar winterdorpje van polystone, maar maakte zelf een kerstkijkdoos in een lege schoenendoos, met plukken watten als sneeuw.
Enzovoort, enzovoort. Het idee dat je iets zelf maakt, als je iets nodig hebt, is helemaal weg. We rennen liever naar het goedkope warenhuis, dan onze beide linkerhanden te laten wapperen. Maar zelfs bij de Action moet je geld betalen, terwijl de dingen die je zelf maakt vaak van restjes, wat lijm en een paar losse spijkers zijn gemaakt. Dat kost amper wat. Bovendien is zelfgemaakt helemaal van jezelf, en daarom origineel en onnavolgbaar.
Noodzaak
In de jaren vijftig was knutselen een noodzaak. Onder andere omdat je veel spullen simpelweg niet in de winkel kon kopen, maar vooral om geld te besparen. ‘Zuinigheid en vlijt’ heette dat in de jonge jaren van tante Dora. Niks weggooien, en alles zelf doen. Pannenlappen haken, kinderkleertjes breien, rommelkisten en boekenplanken timmeren, speelgoed maken en schemerlampen fabriceren uit oude flessen: je kon het niet zo gek bedenken, of je deed het zelf.
Er wordt tegenwoordig veel te weinig geknutseld. Daardoor gaat de creativiteit achteruit, ook van onze kinderen. Zelf oplossingen bedenken voor kleine en grote uitdagingen: het begint met een zelf gefiguurzaagde kabouter uit triplex. Met een rode puntmuts.
LEES MEER: De toegewijde knutselaar kan zelfs recyclen door te knutselen:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/upcycling-doe-het-zelf-recycling/
Hier in huis word er veel geknutseld met van alles en nog wat.
Zo maakte ik laatst een heus Barbie-huis met dochter gewoon van oude dozen.
Ze is er al uren zoet mee geweest.