ER ZIJN ALTIJD MENSEN DIE JOU KUNNEN EN WILLEN HELPEN

Wie weinig geld heeft, moet vaak moeilijke kwesties oplossen. Meer dan eens krijg je problemen op je bordje, waar je zelf niet zo gauw een oplossing voor weet. Bedenk dan altijd, dat er mensen zijn die jou kunnen en, wat nog belangrijker is: willen helpen. Hier een lijstje van personen en instanties die jou een duwtje in de goede richting kunnen geven:

dora-burgers-helpen-burgers

  • Sociale dienst   Alle gemeenten hebben een sociale dienst. Zulke diensten hebben vaak een eigen naam, maar het zijn officiële instanties waar de burger hulp kan vragen. In sommige gemeenten is die hulp centraal georganiseerd, in andere plaatsen gebeurt dat op wijkniveau. De medewerkers en vrijwilligers die voor de dienst werken zijn in principe blij als ze jou kunnen helpen. Ze hebben beslist geen hekel aan je. Vraag dus maar! Ze kunnen je helpen bij het aanvragen van ondersteuning, bij het schrijven van een ambtelijke brief, of om een uitweg te vinden uit een langlopend probleem. Begin bij die experts. Het zou gek moeten lopen, als zij jou niet direct kunnen helpen.
  • Een advocaat  Het klinkt best eng: een advocaat inschakelen, die in jouw naam iets voor elkaar probeert te krijgen bij de rechtbank. Als een verhuurder je bijvoorbeeld een slecht huis verhuurt voor teveel geld. Of als je werkgever jou onterecht op straat zet. Toch is het inschakelen van een advocaat helemaal niet ongewoon. Rijke mensen doen het de hele dag. Voor minder rijke mensen is er geld voor juridische ondersteuning. Zo’n sociale advocaat kost je niets, als je weinig geld hebt. Vraag ernaar bij de sociale dienst in jouw gemeente. Maar alleen als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput, dat spreekt vanzelf.
  • Een wethouder   In het bestuur van jouw gemeente zit ongetwijfeld een wethouder die over maatschappelijke ondersteuning, thuiszorg of armoedebestrijding gaat. Zo’n wethouder zit er voor jou, voor de burger. Want de burgers, dus ook jij, hebben hem of haar (je hebt ook veel vrouwelijke wethouders) democratisch gekozen. Als je iets dwars zit, dan kun je een wethouder daarop direct aanspreken. Bijvoorbeeld als je vindt dat jouw wijk verloedert, of als er bij jou om de hoek vette parkeerproblemen zijn. Als de wethouder niet, of niet goed luistert, dan kun je je altijd wenden tot politici in de gemeenteraad. Die kunnen de wethouder politiek onder druk zetten, als hij of zij niet luistert. Wees niet bang om dergelijke ‘hoge heren en dames’ aan te spreken. Nogmaals: zij zitten er dankzij de burgers, die ze gekozen hebben. En als ze niet luisteren, dan stem je de volgende keer gewoon op een andere partij. Eigen schuld.

dora-maak-bezwaar

Als je ergens mee zit: vraag hulp! Vraag het aan iedereen: aan de huisarts, aan de hulpverleners in het wijkcentrum, aan de mensen waarmee je vrijwilligerswerk doet, aan familieleden die ook zoiets hebben meegemaakt. Ga nooit in een hoek zitten, in de hoop dat het wel voorbij gaat als je er niet op let. Niets gaat vanzelf over. Maar je kunt volop steun krijgen, als je die nodig hebt. We zijn hier in Nederland, daar is dat zo geregeld. Doe dus je mond open en kom eruit.

LEES MEER:   In veel gemeenten bestaan kortingskaarten voor minima:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/de-gemeentelijke-kortingskaart-kan-minima-helpen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...