ER ZIJN VEEL ‘BANKEN’ IN NEDERLAND, OOK BIJ JOU IN DE BUURT

Hoewel veel Haagse politici daar anders over denken, neemt de armoede in Nederland nog steeds toe. Een groeiende groep Nederlanders die van een minimumuitkering of minder moet rondkomen, mist het geld om de meest simpele dingen te kopen, zoals voedsel of kleding. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken die (gelukkig voor hen!) nog nooit in een dergelijke situatie terecht zijn gekomen, zak je sneller door het ijs dan je denkt. Er zijn legio voorbeelden van mensen die dachten: ik leid een verstandig leven, ik werk, dat overkomt mij niet, maar die luttele maanden later moesten aankloppen bij de Voedselbank.

dora-dierenvoedselbank

De Voedselbank is één van de organisaties in Nederland die mensen helpt, die financieel-economisch door het ijs zijn gezakt. Daarmee slaat de organisatie twee vliegen in één klap: ze helpt mensen die het echt heel erg nodig hebben, en ze gaat actief voedselverspilling tegen. Behalve de Voedselbank zijn er nog andere ‘banken’ die helpen als het echt moeilijk wordt. Vandaag stellen we je een aantal van die ‘banken’ voor:

  • Voedselbank   Een van de meest bekende ‘banken’. De Voedselbank zamelt bij supermarkten en elders voedsel in, dat in principe over was en voorbestemd was om te worden vernietigd, en deelt het uit aan een groep vaste klanten met een inkomen ver onder het bijstandsniveau.
  • Kledingbank  De Kledingbank is inmiddels ook al een veteraan onder de ‘banken’. De Kledingbank zamelt gebruikte kleren en schoenen in, en deelt die uit aan mensen die geen kleding en schoeisel kunnen betalen. Daar zijn bijvoorbeeld schoolgaande kinderen bij, die gedwongen zijn om in de winter met dunne zomerkleren naar school te gaan.
  • Speelgoedbank   Waar geen geld is voor eten en kleding, is zeker geen geld voor speelgoed. De Speelgoedbank zamelt gebruikt speelgoed in, knapt het eventueel op, en maakt er kinderen blij mee.
  • Dierenvoedselbank of Huisdieren Voedselbank   Voor veel mensen met weinig inkomen zijn hun huisdieren een van de weinige bronnen van levensvreugde. Vaak geven ze eerder geld uit voor het eten van hun hond of kat, dan voor zichzelf. De Dierenvoedselbank zorgt ervoor, dat mensen hun dieren niet de deur uit hoeven te doen, omdat ze het dierenvoedsel niet meer kunnen betalen.
  • Vakantiebank   Uiteraard zou iedereen wel eens gratis op vakantie willen. Maar er zijn gezinnen die werkelijk nooit meer op vakantie gaan, terwijl het wel heel erg fijn zou zijn om alle zorgen thuis eens even achter zich te laten. De Vakantiebank biedt gezinnen die al jaren thuis zitten omdat ze geen geld hebben, de gelegenheid om er eens een weekje uit te gaan met z’n allen.

 

Voor al deze banken geldt: je moet wel echt onder het bestaansminimum zijn gezakt. Dat moet je kunnen aantonen, en dat is niet altijd gemakkelijk, laat staan aangenaam. In een aantal gevallen moet je door hulpverleningsinstanties voor de ‘bank’ worden voorgedragen. De ene bank is daar preciezer in dan de andere: bij de ene moet de gemeentelijke sociale dienst dat doen, bij de ander is een goed woordje van de kerk al genoeg.

voedsel weggooien

Hulp vragen bij Voedselbanken en andere ‘banken’ is niet leuk. Zo’n aanvraag bevestigt maar al te duidelijk dat je bij het afvoerputje van onze samenleving bent aangeland. Bovendien mogen allerlei mensen jou vervelende en soms opdringerige vragen stellen, voordat je wordt toegelaten. Wie nog een greintje waardigheid in zijn of haar lijf heeft, doet het liever niet. Maar dikwijls zit er niets anders op. En als je eenmaal de stap gezet hebt, wordt het alleen maar gemakkelijker.

In aanmerking

Denk je dat jij in aanmerking komt voor de hulp van een van deze ‘banken’? Kijk dan eens op internet, en typ in de zoekmachine de naam van de ‘bank’ in, plus de naam van jouw woonplaats of gemeente. Misschien zit er bij jou in de buurt ook zo’n bank die het leven een klein beetje gemakkelijker kan maken? Vraag er maar eens naar bij de hulpinstellingen.

Dora vrijwilligerswerk

En als je wel genoeg geld hebt en wel je eigen eten en schoenen kunt kopen, is het misschien een idee om een van deze ‘banken’ te helpen? Je kunt geld doneren, of als vrijwilliger je steentje bijdragen. Er is genoeg te doen in deze wereld. Als de Haagse heren er hun handen van aftrekken, dan doen wij het toch gewoon zelf?

LEES MEER:   Soms is een inkomen teveel om van te sterven, en te weinig om van te leven:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/te-veel-om-van-te-sterven-te-weinig-om-van-te-leven/

 

Dit vind je misschien ook leuk...