ETEN LATEN BEZORGEN? PORTEMONNEE TREKKEN!

Gisteren hadden we het over de kosten van een ijsje op een warme zomerdag. Misschien is het goed om daar wat over door te praten. Want het wordt ons tegenwoordig wel heel gemakkelijk gemaakt om eten aan huis te laten bezorgen. Wie tussen vijf en acht uur ’s avonds met de fiets onderweg is, loopt een grote kans om door een voorbij denderende bezorgscooter van zijn sokken te worden gereden. Het zijn niet alleen pizza’s meer, die in de kastjes achterop de brommer worden meegenomen. Je kunt het gerecht niet zo exotisch bedenken, of er is iemand die het voor je wil klaarmaken, en het jou aan huis wil bezorgen.

Dora pizza in doos

Dat kost een boel geld. Een simpele bezorgpizza kost je al snel ergens tussen de zes en de tien euro. Wie iedereen thuis wil laten mee-eten, is al snel een bedrag kwijt waar je als gezin de hele week van had kunnen avondeten. Gezien de vele moeite en menskracht die ervoor nodig is om bij jou zo’n pizza thuis af te leveren, is de prijs niet eens overdreven. Maar voor een fractie van het bedrag had je er zelf één kunnen maken, voor elk gezinslid een andere.

Drukke mensen

Veel drukke mensen laten geregeld een maaltijd thuis bezorgen. Je hebt als één- of tweeverdiener de hele dag hard gewerkt, en ’s avond heb je een heleboel sociale verplichtingen. Dan heb je geen zin om nog een uur in de keuken te staan. Dan bel je vanuit je auto op weg naar huis al de maaltijdbezorgdienst, en kun je vrijwel meteen na thuiskomst aanvallen. Handig, zeker als je genoeg verdient om dat met gemak te betalen, diverse malen in de week.

Het wordt anders als je ineens je baan verliest, of er op een andere manier in inkomen op achteruit gaat. Je merkt dat mensen moeilijk hun oude gewoontes afwennen, zeker als die het gemak en het comfort dienen. Ook als je thuis aan de keukentafel wanhopig je sollicitatiebrieven zit te schrijven, is zo’n snelle maaltijd aan de voordeur een gemak dat velen niet willen missen. Terwijl de portemonnee steeds sneller leeg raakt.

bami 1

Achteruit?

Ben je er ineens in inkomen op achteruit gegaan? Reken dan eens uit hoeveel die bezorgmaaltijden je wekelijks of maandelijks kosten. Reken uit hoeveel dat over een jaar gerekend gaat kosten. Wedden dat je schrikt? Er zijn goedkopere alternatieven, als je niet zelf kan of wil koken. In veel wijken in de grotere steden zijn open tafels, soms in buurthuizen, of opgezet als sociaal project, waar je voor een paar euro een complete maaltijd kunt eten, inclusief een toetje. Ga eens op zoek op internet, of er bij jou in de buurt ook zo’n goedkoop eethuis is.

Of doe het eens samen, met vrienden, buren of anderen. Er zijn inmiddels allerlei initiatieven waarbij goede keukenprinsen en -prinsessen voor weinig geld wat extra’s voor hun buurtgenoten koken. Dat eten kun je ophalen, maar het wordt ook wel eens aan huis bezorgd. Ga op onderzoek uit, en eet goedkoper en gezonder dan zo’n pizza uit een kartonnen doos.

LEES MEER:   Of maak eens een giga plaatpizza voor de hele familie (en de hond), volgens het recept van tante Dora:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/plaatpizza-van-brooddeeg/

 

Dit vind je misschien ook leuk...