EUROPEAN BATTERY RECYCLING DAY

We hebben het de afgelopen week zo vaak over recyclen, upcyclen en downcyclen gehad, dat we je vandaag de European Battery Recycling Day 2017 niet willen onthouden. De Europese Dag van het Batterij Recyclen is nu, vandaag, zaterdag 9 september. De dag is bedoeld om de Europeanen bewust te maken van de noodzaak om batterijen voor hergebruik aan te bieden. Dat is best nodig, want veel te veel batterijen belanden eenvoudigweg in het restafval of zelfs op straat of in de natuur. Terwijl batterijen zo goed kunnen worden gerecycled.

dora-batterijen

Het recycleren van batterijen zorgt dat de giftige stoffen uit de batterij niet vrij komen in het milieu. Bovendien bevatten batterijen en accu’s zeldzame grondstoffen die moeilijk en niet zonder milieubelasting kunnen worden gewonnen. Die grondstoffen kunnen echter gemakkelijk worden herwonnen uit lege batterijen. Daardoor wordt het uitputten van zeldzame grondstoffen wereldwijd verminderd.

Galvani

De datum 9 september is niet voor niets gekozen. Het is de geboortedag van Luigi Galvani, een Italiaanse onderzoeker en arts, die in 1780 de principes van de batterij ontdekte. Galvani zou raar gekeken hebben, als hij zou hebben geweten dat zijn uitvinding bijna 2,5 eeuw later niet meer weg te denken is uit het moderne leven. Zonder batterijen en accu’s geen mobieltjes, computers of elektrische auto’s.

Hartstikke handig, die batterijen. Maar na gebruik zomaar wegmikken is geen goed idee. Hergebruiken hoort onlosmakelijk bij het gebruik van batterijen. De Nederlanders doen het overigens niet slecht, als het om batterij recyclen gaat. We staan in Europa op plaats drie van het recycle-klassement. Maar er kan nog veel meer hergebruikt worden. Vandaar die speciale dag, vandaag.

duim omhoog

Meer informatie vind je op: https://www.legebatterijen.nl/ Op de website kun je ook lezen hoe je mooie prijzen kunt winnen, met het inzamelen van jouw batterijen.

LEES MEER:   Afval scheiden bespaart geld:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/afval-scheiden-bespaart-geld/

 

Dit vind je misschien ook leuk...