‘FEESTKLEDING’ IS NIET ALTIJD FEESTELIJK

Ze liggen weer in de winkel: de kleren die jou de komende feestdagen een extra feestelijk gevoel moeten geven. Truien met rendieren, glinsterende feestjurken, vlinderdasjes met kerstmanprint, kousen met glitters, en zelfs een compleet kostuum met broek en jasje in een Noorse truien-dessin, in blauw en in rood, voor nog geen tientje bij de Aldi, volgende week. Honderd procent acryl, dus zo weer schoon in de dertig-graden-was.

dora-kerstkleding

Er is niets mis met een feestelijke outfit tijdens een verzorgd kerstdiner. Dat kan ook een gekke trui zijn met een rendier. Maar er zijn wel nadelen aan alle kleding en accessoires die speciaal voor Kerst en Oud en Nieuw worden gemaakt. We noemen je een aantal:

 • Zeker als er prominent kerstmannen en rendieren met rode neuzen op de kleding staan, dan draag je het maar één keer per jaar, namelijk rond Kerst. Feestkleding van het seizoen is meestal niet duur, maar als je een trui maar één of twee keer in je leven aan kan, dan wordt het ineens niet meer zo goedkoop.
 • Dergelijke kleding is vrijwel altijd gemaakt van 100% nylon of acryl. Dat zit niet zo comfortabel. De stof ademt niet, en jurken of rokken van (dun) acryl hebben de onhoudbare neiging om op te kruipen. Eigenlijk leiden de ongemakken die de kleding je geven af van de gezelligheid.
 • Veel van deze kunststof kleding is best brandbaar. Omdat er in dit seizoen ook overal kaarsen, vuurkorven en vuurwerk zijn, is het dragen van kunststof feestkleding niet zonder gevaar, zeker niet voor kinderen.
 • Speciaal gemaakte seizoenkleding is goedkoop, en eigenlijk bedoeld om slechts een paar keer te worden gedragen. Zodat je volgend jaar weer iets nieuws koopt. Dat merk je aan de kwaliteit van de kleding en accessoires. Je kunt het amper wassen, want na één of twee keer wassen is de mooiigheid er wel vanaf.

dora-feestjurk

Kortom: feestkleding voor de decembermaand is welbeschouwd best wel duur, het zit niet lekker, en het is nog brandgevaarlijk ook. Misschien toch maar niet doen, en gewoon in een gemakkelijke trui aan het kerstmenu beginnen? Als de tafel al mooi kerstig gedekt is, dan komt de sfeer vanzelf wel, ook zonder glitterpak. Het geld dat je niet uitgeeft aan speciale kleding, kun je weer besteden aan iets extra lekkers, of een nóg mooier cadeautje.

dora-kerst-8

LEES MEER:   Misschien kun je van je lubberende sneeuwvlokkenblouse nog een handige draagtas maken? Hier een aantal ideetjes:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/een-hippe-draagtas-van-een-oud-t-shirt/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Ineke schreef:

  Je vergeet het feit dat het goedkoop en onder slechte omstandigheden in lagelonenlanden geproduceerde rommel is. Slecht voor milieu, mens en dier.

 2. Budget Mama schreef:

  Haha je hebt een punt.
  Gelukkig hoeven wij niet feestelijker gekleed als anders.
  Het maakt ons niet uit of we een onesie joggingbroek of glitterjurkje dragen thuis.
  Ook niet met de feestdagen.
  En vergeet vooral niet vlak voor de feestdagen naar de kapper te gaan.
  Want ja, als je haar maar goed zit.
  Ik blijf me verbazen….