GEEN BLOEMEN IN JE TUINTJE?

Laatst was een van de neven in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Een vrijwilliger gaf een rondleiding langs de fraai gerestaureerde boerderijen en arbeidershuisjes. Bij één van die arbeidershuisjes bleef de gids staan, en beklaagde zich erover, dat er enige jaren geleden in het piepkleine tuintje achter het huisje een bloementuin was aangelegd.

‘Daar klopte helemaal niets van’, zei de gids. ‘Honderd jaar geleden hadden gewone mensen geen bloementuintjes. Gewone mensen gebruikten elke centimeter tuin die ze hadden om er groente op te kweken, of aardappelen, of om er in een kot een paar konijnen of zelfs een varken vet te mesten. Bloemen kun je niet eten, die plantte je niet aan. Niet historisch verantwoord dus.’

Rabarber

Inmiddels groeien er rabarber en nog wat andere eetbare planten. Foutje hersteld. Het is wel eens goed om je te realiseren dat mensen ooit voor hun naakte overleven afhankelijk waren van hun tuintje. Het keert weer een beetje terug in Nederland, zelfs nu we zogenaamd uit de crisis zijn: een moestuin uit bittere noodzaak.

Het is leuk en nuttig om je eigen groente te verbouwen, maar misschien niet als het keihard moét, om te overleven. Hopelijk blijft het onderhouden van een moestuintje een eigen keuze uit liefhebberij. En omdat verse groenten en kruiden nu eenmaal veel beter smaken dan voorverpakt uit de supermarkt.

LEES MEER: Zeg eens eerlijk: eet jij wel genoeg groenten?

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/eet-je-wel-genoeg-groenten/

 

Dit vind je misschien ook leuk...