GOEDKOOP IS SOMS DUURKOOP

Met al die goedkope winkels en woonwarenhuizen zou je bijna denken, dat alles in de wereld voor spotprijzen te koop is. Met dank aan stampfabrieken in China en andere Aziatische landen waar vaak arbeiders, waaronder vaak kinderen en veel vrouwen voor homgerloontjes onze goedkope aanbiedingen moeten maken. Toch zitten daar soms best behoorlijke producten bij, letterlijk hoge kwaliteit voor een lage prijs. Maar er wordt in deze grote wijde wereld ook veel goedkope rommel gemaakt.

Je weet: tante Dora is een beetje van de oude stempel. Ze spreekt nog wel eens in spreuken en gezegden. Zoals: ‘goedkoop is duurkoop’. Een product dat in eerste instantie duur lijkt, kan op de lange duur goedkoper blijken te zijn dan een vergelijkbaar goedkoper product. Hoe zit dat in elkaar?

  • Een duurder product is vaak van een betere kwaliteit, en gaat daarom langer mee. Daardoor hoeft het niet zo vaak vervangen te worden. De stof van een dure jas is bijvoorbeeld van betere kwaliteit garens gemaakt, het patroon is beter, en de verwerking is duurzamer. Een dure jas blijft daardoor langer mooi dan een goedkope jas.
  • Omdat duurdere producten vaak beter gemaakt zijn, zijn het draagcomfort of het bedieningsgemak groter. Daardoor ben je tevredener over het product, en minder snel geneigd om het te vervangen door iets beters.
  • Dure en daardoor vaak duurzame producten laten zich bij beschadigingen gemakkelijker repareren, waardoor je de gebruiksduur gemakkelijker kan verlengen dan die van goedkope rommel, die na korte tijd al begint te verkruimelen.

Onlogisch

In veel gevallen loont het dus de moeite om de schijnbaar onlogische stap te nemen, en een duurder product te kopen. Dure producten hebben één groot nadeel: ze zijn duur. Dat kun je opvangen door uitverkopen in de gaten te houden, of bij kringloopcentra en ruilbeurzen nadrukkelijk op goede merken te letten. Een goede tweedehands jas gaat vaak langer mee dan een goedkope nieuwe jas uit de textielsupermarkt. Duur kan dus spaarzaam zijn.

LEES MEER:   Hoe kom je aan gebruikte kleding?

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/hoe-kom-ik-aan-goedkope-kleding/

Dit vind je misschien ook leuk...