GORDIJNEN OPEN, GORDIJNEN DICHT, WARMTE ER IN

Vannacht kwam de temperatuur op sommige plaatsen in ons land maar net boven de vijf graden. Overdag raakt de thermometer nog aan de twintig of meer, maar de nachten koelen snel af. Daarmee zijn ook weer de dagen aangebroken, waarop je veel kunt besparen, door het stookseizoen zo lang mogelijk uit te stellen. Dat betekent: overdag de zonnewarmte royaal in je huis laten, ’s avonds de boel goed dicht doen en zo de warmte binnen houden, en de nacht en de ochtend toch redelijk behaaglijk doorkomen.

dora-winterzon

Gelukkig begint de zon in deze pas begonnen herfst ook lager te staan. Daardoor schijnt de zon (als ‘ie schijnt, natuurlijk) diep ons huis in. Niet alleen maar op de vensterbank, zoals in de zomer, maar ook op de vloer en op de wanden. Die zuigen de warmte als het ware op, en geven ze in de koelere perioden van de dag weer langzaam af.

Zonnewarmte

Zet overdag dus vooral de gordijnen open, en geef de zonnewarmte de kans. Doe om acht uur de gordijnen dicht, waardoor je de opgeslagen warmte grotendeels binnen houdt. Gratis verwarming. Binnenkort gaan de temperaturen verder omlaag. Als je gericht zorgt voor een natuurlijke opwarming van je huis, dan wordt het ’s avonds niet zo snel kil. Dan grijp je ook niet zo snel naar de knop van de verwarming. Dat verschil merk je op de lange termijn ook in je stookkosten, en dus in je portemonnee.

Dora hitte gordijnen

LEES MEER:   Ook de mens heeft af en toe een beetje zonnestraling nodig, zeker in de herfst:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/een-zonnige-dag-is-beter-en-goedkoper-dan-een-pilletje-voor-de-pep/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Joanne schreef:

    Kaarsjes aan als het donker wordt! Helpt zo weer een paar graden. Ik heb altijd kaarsen in huis want ik vind het super gezellig.