GRATIS LICHAAMSTRAINING

Nog twee weken, dan gaan jouw goede voornemens voor 2017 in. Wedden, dat op jouw lijstje ook staat, dat je nu eindelijk iets aan lichaamsbeweging gaat doen? Wedden, dat je op internet al naar het adres van de dichtstbijzijnde sportschool hebt gezocht? Sportscholen, sportverenigingen en fitnessclubs zijn prima, maar ze kosten wel geld. Veel geld, soms. Daarom geven we je vandaag een aantal gelegenheden, waarbij je gratis en voor niets, bij het verrichten van je dagelijkse dingen, in beweging kunt komen. Hier zijn ze:

.Ice Skater Frankie Poultney photographed during a Cleaner-size demonstration.

 • Als een wandeling naar je werk of naar een winkel twintig minuten duurt, ga dan wandelen en niet fietsen. Wandelen is een prima oefening voor hart en bloedvaten. Bovendien spaar je er kosten voor benzine of openbaar vervoer mee uit. Ongeveer het zelfde geldt voor fietsen: als je het in een half uur kunt fietsen, neem dan niet de auto of de bus. Ook fietsen is een prima workout, zelfs als je op je gemak fietst.
 • Draag je boodschappen eigenhandig. Veel mensen, ook jonge mensen, trekken hun boodschappen tegenwoordig in een karretje met zich mee. Het scheelt gesleep, maar juist dat gesleep is goed voor de spieren in je armen, in je rug, nek en schouders. Het Tante Dora Onderzoeks Team (TDOT) zag laatst een tachtigjarige mevrouw haar eigen boodschappen dragen. Perfect recht en perfect in balans door de tassen aan beide armen. Zelfs toen ze bij het oversteken moest wachtten, zette ze de tassen niet op de grond. Sterk en gezond, en in evenwicht, door het doen van simpele boodschappen.
 • Zelfs als je een hekel hebt aan stofzuigen en soppen: hanteer regelmatig bezem, veger en dweil. Het huis flink doorwerken is een fantastische manier om spieren en uithoudingsvermogen te kweken. Natuurlijk moet je niet ziek zijn of invalide, maar als je kracht genoeg hebt, gebruik die dan. Daardoor krijg je vanzelf meer kracht, gratis en voor niets.
 • Neem de trap, en niet de lift.
 • Speel en stoei met je (klein)kinderen: gewichtheffen en behendigheidsspel in één! Ga er niet te lang mee door, want als ze een jaar of acht worden, dan wordt stoeien echt een kwestie van zware gewichten tillen, en dan ga je misschien door je rug.
 • Pomp de fietsbanden van alle fietsen in je huishouden eens op. Moet je eens kijken hoe je daarvan gaat zweten en hijgen!

dora-trappenlopen

Kortom: gebruik je lijf zoals huisvrouwen en melkboeren in de jaren vijftig hun lijf gebruikten. Dat is misschien niet zo hip als een uurtje spinnen in de sportclub, maar het is gratis en je kunt het op elk moment van de dag doen. In de jaren vijftig waren huisvrouwen en melkboeren oersterk, fit en ze hadden geen overgewicht. Dat lijkt ons meer dan genoeg argumenten, om ons nieuwe ouderwetse fitnessplan aan te prijzen. Doe er je voordeel mee!

LEES MEER:   Ook wandelen is gezond en goedkoop:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/wandelen-is-een-gezonde-en-goedkope-sport/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. marja schreef:

  Op Internet zijn dagelijkse oefeningen te vinden om jezelf te trainen. Met filmpjes!
  Voor elke leeftijdsgroep. Ook op de tv heb je programma’s om elke dag je beweging te krijgen. Nederland in beweging.
  En elke dag lekker wandelen kost je ook niets en als je een leenhond meeneemt of een hond uitlaat van het asiel doe je ook nog een goede daad.