GRATIS PROEVEN

Gisteren hadden we het over gratis proefmonsters. Laten we het vandaag eens over gratis proeven hebben. Ze staan regelmatig in supermarkten: mensen, soms verkleed als kok, die in een hoekje van de winkel op een klein brandertje wokmaaltijden bereiden. Als je wilt, krijg je een klein bakje met een plastic vorkje, zodat je kunt proeven. In de hoop dat je het zo geweldig lekker vindt, dat je zo’n wokpakket koopt. Of een mevrouw laat je proeven van de nieuwe oogst kiwi’s, ook helemaal gratis.

dora-proeven

Proeven doet eten, weten de marketingexperts. Er wordt in winkels en supermarkten best veel gratis eten aangeboden, om te proeven. Blokjes kaas, toastjes met paté, pas ontdekte zoutjes: het kost niets. Natuurlijk word je door zo’n klein hapje niet verzadigd. Maar het is wel eten: vitaminen, eiwitten, mineralen, en af en toe een calorietje. Gratis vitaminen en eiwitten.

Cijfers

Uiteindelijk kan het best in de papieren lopen, wat je zoal gratis kunt eten. We hebben een neef in de familie, die alles graag in cijfers uitrekent, desnoods tot in het absurde. Maar al die absurditeit kan soms best verhelderend zijn. Onze Reken Neef vertelde, dat er bij de kaasafdeling in zijn supermarkt meestal wel een bordje met brokjes kaas stond, van de kaas die die week in de aanbieding was. Het waren kleine stukjes, net genoeg om even te proeven.

Thuis heeft Reken Neef een vergelijkbaar brokje kaas gewogen, en het bleek tien gram te wegen. Onze neef deed drie keer in de week zijn boodschappen in de supermarkt, en nam vrijwel altijd een stukje kaas van het proefschoteltje. Hij at per week dus gratis dertig gram kaas. Per jaar at hij dus anderhalve kilo kaas voor niks. Dat is best veel. Anderhalve kilo kaas, zeker als het wat luxer is dan jong belegen (en dat is de kaas op de proefschoteltjes meestal), kost al gauw tientallen euro’s. Om over de hoeveelheid eiwitten en vitaminen maar te zwijgen.

dora-proeven-hapjes

Als je de volgende keer in de supermarkt een bakje met gratis eten krijgt voorgehouden, neem het dan maar aan. Het kost niets, en op jaarbasis gaat het om een boel geld. Het is misschien een vreemd verhaal, zo op de vroege maandagmorgen. Maar denk er eens over na: het is een prikkelende gedachte. Toch?

LEES MEER:   Wie flink wil besparen, moet wel een beetje kunnen rekenen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/je-moet-wel-een-beetje-kunnen-rekenen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...