GRATIS SPORT EN KRACHTTRAINING, THUIS EN OP STRAAT

Aan hoeveel goede voornemens ben je al toegekomen? Tante Dora wil wedden, dat het voornemen om meer te gaan sporten nog steeds op de plank ligt? Het uitbuiken na de feestdagen kan soms weken duren, dat weten we. En sportscholen, sportverenigingen en fitnessclubs zijn prima, maar ze kosten wel geld. Veel geld, soms. Daarom doen we vandaag een aantal suggesties, om gratis en voor niets aan een stoer en sportief lijf te werken. Gewoon, door de alledaagse krachttraining van boodschappen doen en je huis doorwerken. Hier zijn onze aanraders:

Dora zwabbersport

  • Als een wandeling naar je werk of naar een winkel twintig minuten duurt, ga dan wandelen en niet fietsen. Wandelen is een prima oefening voor hart en bloedvaten. Bovendien spaar je er kosten voor benzine of openbaar vervoer mee uit. Ongeveer het zelfde geldt voor fietsen: als je het in een half uur kunt fietsen, neem dan niet de auto of de bus. Ook fietsen is een prima workout, zelfs als je op je gemak fietst.
  • Draag je boodschappen eigenhandig. Veel mensen, ook jonge mensen, trekken hun boodschappen tegenwoordig in een karretje met zich mee. Het scheelt gesleep, maar juist dat gesleep is goed voor de spieren in je armen, in je rug, nek en schouders. Het Tante Dora Onderzoeks Team (TDOT) zag laatst een tachtigjarige mevrouw haar eigen boodschappen dragen. Perfect recht en perfect in balans door de tassen aan beide armen. Zelfs toen ze bij het oversteken moest wachtten, zette ze de tassen niet op de grond. Sterk en gezond, en in evenwicht, door het doen van simpele boodschappen.
  • Zelfs als je een hekel hebt aan stofzuigen en soppen: hanteer regelmatig bezem, veger en dweil. Het huis flink doorwerken is een fantastische manier om spieren en uithoudingsvermogen te kweken. Natuurlijk moet je niet ziek zijn of invalide, maar als je kracht genoeg hebt, gebruik die dan. Daardoor krijg je vanzelf meer kracht, gratis en voor niets.

dora-trappenlopen

  • Neem de trap, en niet de lift.
  • Speel en stoei met je (klein)kinderen: gewichtheffen en behendigheidsspel in één! Ga er niet te lang mee door, want als ze een jaar of acht worden, dan wordt stoeien echt een kwestie van zware gewichten tillen, en dan ga je misschien door je rug.
  • Pomp de fietsbanden van alle fietsen in je huishouden eens op. Moet je eens kijken hoe je daarvan gaat zweten en hijgen!

Melkboeren

Kortom: gebruik je lijf zoals huisvrouwen en melkboeren in de jaren vijftig hun lijf gebruikten. Dat is misschien niet zo hip als een uurtje spinnen in de sportclub, maar het is gratis en je kunt het op elk moment van de dag doen. In de jaren vijftig waren huisvrouwen en melkboeren oersterk, fit en ze hadden geen overgewicht. Dat lijken ons meer dan genoeg argumenten voor ons Alledag Fitnessplan.

wandelen

LEES MEER:   En de wandelroutes staan gewoon op internet. Gratis te downloaden:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/een-dagje-uit/wandelroutes-staan-gratis-op-internet/

 

Dit vind je misschien ook leuk...