GRIEP EN VERKOUDHEID GAAN VANZELF OVER (GRATIS, DUS)

Het is weer zover: half Nederland ligt met echte griep of met griepachtige verschijnselen ellendig te wezen op de bank. Zeer waarschijnlijk ken jij iemand die het nu heeft, en misschien heb je het wel zelf. Griep en verkoudheid zijn vervelend, maar er is niet zoveel aan te doen. De griep- en verkoudheidsvirussen komen toch wel, en als ze eenmaal in je lijf zitten, dan is er maar één die ze echt kan bestrijden, en dat is het lijf zelf, via het immuunsysteem. Dat kan even duren, maar uiteindelijk wint je eigen afweer het gevecht, en word je beter.

dora-griep

Nu we in zo’n periode van loopneuzen, hoestbuien en koorts zitten, doen de drogisten en de geneesmiddelenfabrikanten goede zaken. Er zijn heel veel middeltjes in de handel, die beloven de verschijnselen van griep en verkoudheid te bestrijden. Van zuigtabletten en warme drankjes met honing en extra toegevoegde vitamine C, tot ontsmettende neussprays en tabletten tegen keelpijn. Dat claimen de fabrikanten in ieder geval, in een aanzwellende hoeveelheid reclames die ons de laatste weken overspoelt. In de praktijk word je er niet beter van. Slechts de fabrikant en de drogist, die hun omzet tot recordhoogte zien stijgen, worden er (financieel) beter van.

Kruidenvrouw

Wij neven zijn geen arts, maar volgens onze vraagbaak kruidenvrouw Hermine uit het Gelderse Haambeek, helpt alleen een goede en lange nachtrust met een warme kruik aan het voeteneinde. Omdat koorts en een jengelende pijn in de ledematen typische kenmerken van griep en verkoudheid zijn, is het goed om de koorts en de pijn zodanig te verlagen, dat je goed inslaapt. Dat hoeft geen fortuinen te kosten. Paracetamol is tegenwoordig voor een paar dubbeltjes per doosje te koop.

Dora snuiten

Als je de volgende ochtend een hete douche neemt, en een lekker warm kopje thee drinkt bij je ontbijt, dan voel je je meestal al een stuk beter. Hoesten wordt minder met een simpel dropje. Als je vaak een dichtgeslibde snotneus moet snuiten, doe dat dan met papieren zakdoekjes waar een verzachtende crème aan toe is gevoegd. Dat scheelt ruwe plekken. Kortom, we praten over huismiddeltjes die hooguit een paar eurootjes kosten. Jouw lijf doet het meeste werk. Die snotneus is eigenlijk een goed teken: je wordt zo weer beter.

Zonde

Heel veel geld uitgeven aan allerlei middelen die veel beloven maar nauwelijks bijdragen aan een sneller herstel, is dus een beetje zonde. Je lijf doet het werk, en dat doet het helemaal gratis. Met een beetje rust, goed drinken en lichte maar gezonde maaltijden, is je lijf al lang tevreden. Kijk, je lijf: dat is nog eens een vriend!

Dora melk en honing

LEES MEER:   Onze kruidenvrouw Hermine raadt warme melk met honing aan, als je last hebt van keelpijn. Dat kost ook bijna niets, en is puur natuur:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/melk-met-honing-tegen-de-keelpijn/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Wieneke schreef:

    Ik smeer altijd Vicks Vaporub op mijn voetzolen bij erge hoest. Katoenen sokken en daarover wollen sokken aandoen en dan zo het bed in. Scheelt altijd enorm veel geblaf ’s nachts. Heeft iets te maken met receptoren in je voetzolen. Verder een halve ui op je nachtkastje bij verstopte neus. Je slaapt beter en dat is dan weer bevorderlijk voor je genezing.

  2. Neeltje schreef:

    Gratis gekregen, gratis weer afgegeven. Zo gaat dat. Gewoon ff uitzieken met een filmpje en een dekentje op de bank.