GROENE ZEEP EN SODA? OF EEN LITER ALLESREINIGER VOOR 99 CENT?

Een ouderwetse vrek koopt niet gewoon een allesreiniger om zijn of haar huis schoon te maken, maar klutst zelf een schoonmaakbrouwsel van groene zeep en soda. Of hij of zij lapt de ramen met lapwater waar een doorgesneden ui aan toegevoegd is. Waarom? ‘Het maakt beter schoon en het is veel goedkoper’, zegt zo’n natuurmens dan.

dora-schoonmaak

Als je werkelijk met soda, uien en groene zeep je huis wilt schrobben, ga dan gerust je gang. Dingen van vroeger hebben hun waarde, dat weet tante Dora beter dan wie ook. Wie zou er tegen zijn? Maar als je bij de meeste supermarkten voor nog geen euro een literfles allesreiniger kunt kopen, dan ben je niet goedkoper uit met groene zeep en soda. Bovendien maakt ook een allesreiniger van 99 cent de boel prima schoon.

sunlifgtzeep

Tante Dora maakte alles vroeger schoon met Sunlight-zeep, toen nog uitgesproken als ‘Sunlicht-zeep’. Dat was een rechthoekig stuk zeep, nogal hard en ongeparfumeerd, en een beetje grauw van kleur. Je kon het in een zeepklopper tot een afwassopje opkloppen, er de moeilijke plekken in de was mee voorbewerken, en er zelfs je hele lijf mee schoonschrobben, tijdens de wekelijkse badbeurt.

Dora wasbord 1

Tegenwoordig gebruikt tante Dora geen Sunlight-zeep meer. Net zo min als Reckitt-blauw of ouderwets Vim-schuurpoeder. Ze zou wel gek zijn. De moderne middelen zijn veel gemakkelijker in gebruik, veel krachtiger, en ze kosten een scheet. Maar wie van groene zeep houdt, moet zich zeker niet laten tegenhouden. Tante Dora doet nog wel een scheutje spiritus in het lapwater, als ze de ramen lapt. Met een zeem.

LEES MEER:   Als je dan toch een sopje hebt, gebruik het dan twee, of zelfs drie keer:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/gebruik-je-sop-twee-keer-of-zelfs-drie-keer/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Petra schreef:

  Helemaal mee eens. En soms zijn die flessen ook nog eens twee-voor-de-prijs-van-een. Dan sla ik toe.

 2. Ineke schreef:

  Andere middelen gebruiken heeft niet zozeer met geld besparen te maken, maar meer met het mileu. We gooien al genoeg rotzooi in het water, die goedkope fles allesreiniger hoeft daar wat mij betreft niet bij. Sorry, maar ik vind dit advies een beetje een gevalletje van korte- termijn-denken.

  Een beter advies is dan, als je toch die goedkope fles gebruikt, om eens te kijken of je met minder toe kunt. Ga steeds minder gebruiken tot je het niet meer prettig vind. De adviezen van de fabrikant zijn vaak veel te hoog. Ook zijn veel dingen, als bijvoorbeeld ramen, heel goed met alleen water schoon te maken. We leiden zo collectief aan smetvrees dat we veel te veel schoonmaakrommel gebruiken. Probeer eens zonder of met minder, dat bespaard nog veel meer geld en je doet het milieu er een plezier mee.

 3. Sopdet schreef:

  In Vlaanderen wordt deze zeep bruine zeep genoemd en vloeibaar is ze niet goedkoper dan andere zepen. Dus hier enkel vanuit natuurbewuste keuzes populair. Bruine zeep gebruiken wij bijvoorbeeld om planten te spoelen die last hebben van pluis en dergelijke. De populaire allesreingers betaal je hier ongeveer 2€ de liter, maar je doet daar zo lang mee dat het niet echt een punt is waarop een mens moet budgetteren.
  Groetjes

 4. Janne schreef:

  ..het gaat niet om het geld maar om het milieu! ’n Eco-allesreiniger kost 4 tot 6 euro per liter! Je kunt beter azijn en soda, sunlight of marseillezeep gebruiken dan de goedkope allesreiniger! Het milieu sparen levert zoveel meer op dan geld (be)-sparen!!