HALLOWEEN: PINPING! KASSA!

Eigenlijk is Halloween pas aanstaande woensdag, maar overal ter wereld, ook in Nederland, is het feest afgelopen weekeinde al uitgebreid gevierd. Dat betekende: veel verklede mensen, veel ‘zombies’ en horrorshows om het winkelende publiek te vermaken. Halloween is natuurlijk hartstikke geïmporteerd en van oorsprong Amerikaans. Maar de Hollanders lijken er wel pap van te lusten. Hoe komt dat toch?

Natuurlijk houden de meeste mensen van griezelen, zeker als de nachten langer worden en het buiten een beetje kil en unheimisch wordt. Zo’n uitgeholde pompoen met een eng gezicht is een prachtig, spookachtig symbool. En jezelf verkleden is ook leuk als het geen carnaval is. Maar Halloween wordt evengoed populair gemaakt door de commercie.

Vleermuizen

Er gaan elk jaar weer miljoenen om in Halloween-spullen. Maskers, heksenmutsen, rubberen vleermuizen en namaak spinnenwebben worden al vele weken voor de grote dag aangeboden. En niet alleen in de speciaalzaken, maar ook ruimschoots in de goedkope warenhuizen en zelfs in supermarkten. Hele dorpen in China leven van de productie van griezelspul, dat over de hele wereld wordt verkocht. Importeurs bestellen hun spookartikelen al maanden van tevoren, om alles op tijd in de (web)winkel te krijgen.

‘Zien eten doet eten’, zei tante Dora altijd. Als het in de winkel ligt, dan moet je het kopen. En als je het kunt kopen, dan is er altijd wel een schooljuf die met haar klas een verkleedpartij organiseert. Of een winkelcentrum dat een zwikje zombies loslaat om het winkelend publiek aan het schrikken te maken. En om ze in de stemming te brengen om nog meer Halloween-artikelen te kopen. Pingping! Kassa!

Klein

Maak gerust plezier, en vier Halloween als je wilt. Het kan gewoon heel leuk zijn. Maar denk af en toe ook eens aan het hele commerciële verkoopcircus erachter. Gezelligheid is goed, maar houd het dan klein en persoonlijk. Ga niet mee in de verkoopstatistieken. Misschien een suggestie: het kostuum van dit jaar netjes opbergen en volgend jaar weer dragen? Of zelf een heksenpakje naaien? Van zwart karton kun je eenvoudig een heksenmuts maken, precies op maat.

LEES MEER:   Koop je kerstspullen bij het kringloopcentrum:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/koop-je-kerstspullen-nu-bij-het-kringloopcentrum-voor-heel-weinig-geld/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Greet schreef:

    Nog een knutseltipje om met kinderen te doen. Maak een collage van alle halloweenproducten uit folders. Kost wat papier en lijm en een schaar, en ze zijn zo toch een middagje lekker bezig met het thema. Kan mama ondertussen een pompoen uithollen (en soep er van maken) Pompoen avondje neerzetten met een lichtje erin. Als je een elektrisch waxinelichtje in de pompoen zet kan de rest van de pompoen ook nog verwerkt worden.
    Spinnen in spinnenwebben maak je van kastanjes die je eerder al geraapt hebt, met sateprikkers en wat draad en griotspinnen(snoepjes van bekend dropmerk in de vorm van een spin).
    Misschien open deuren deze tips, maar toch zijn er mensen in mijn omgeving die erg blij waren met het benoemen.