HET IS AL VAN JOU, DUS NEEM HET MAAR MEE

We hebben er al eens eerder op gewezen: in cafés en restaurants krijg je een heleboel dingen bij je bestelling, die je misschien niet echt nodig hebt, maar waarvoor je wel betaald hebt. Die kun je vervolgens op je bord of op het schoteltje laten liggen, als je weggaat. Maar dan mikt de ober het zonder blikken of blozen in de vuilnisbak. Zonde, van jouw geld. Daarom hier een lijstje van producten die je beslist niet moet laten liggen:

dora-theetje-drinken

  • Koekjes, suiker en room.   Bij vrijwel elk bakje koffie in een café of restaurant krijg je tegenwoordig drie dingen: suiker, koffieroom en een koekje. Vroeger zat de koffiemelk nog wel eens in een kannetje, en kwamen de koekjes los uit een trommel. Tegenwoordig zit alles hygiënisch in folie verpakt, en kan in die plastic verpakking goed worden bewaard. Misschien blief je helemaal geen koekje? Je hebt ervoor betaald, dus neem het maar mee naar huis, in dat handige folietje. Doe het thuis in een trommel, voor een keer dat je er wel trek in hebt. Of de buurvrouw, als ze op visite komt. Neem de suiker mee en strooi die in de huiseigen suikerpot. Een kuipje room is ook nooit weg, bijvoorbeeld in een saus.
  • Honing.   Verse muntthee is tegenwoordig erg hip. Vaak wordt bij deze drank een plastic kuipje honing geserveerd, in plaats van suiker. Als je de honing niet in je thee wil, neem het dan mee naar huis. Lekker in de yoghurt, of op een afgebakken zondagochtendbroodje.
  • Zout, mosterd en ketchup.   Hetzelfde geldt voor hapjes en snacks waar mosterd of ketchup bij moet, zoals een kroket of een tosti. Die krijg je meestal in kleine zakjes, net als zout, als je een ei eet. Je hebt ervoor betaald, dus waarom zou je het weer teruggeven aan het restaurant, ook al eet je jouw kroket liever zonder mosterd? Neem mee!
  • Pepermuntjes.  In sommige restaurants staat bij de uitgang een schaal met pepermuntjes, om de ergste knoflooklucht wat te verbergen. We willen niet suggereren dat je de pepermuntjes met knuisten tegelijk in je broekzak moet stoppen, maar misschien heb je wel twee of drie pepermuntjes nodig om de knoflooklucht weg te krijgen, in plaats van één?

Dora koffie met koekje

Let wel: al deze dingen heb je zelf al betaald. Je hebt geen keus, je krijgt ze er altijd bij. Neem mee wat je betaald hebt. Of wat de ander betaald heeft, waarmee je samen koffie bent gaan drinken. Misschien eet die ander ook geen koekje. Vraag ernaar, dan heb je er twee. Voor bij de koffie thuis, of als versiering van een toetje.

LEES MEER:   Voor bij de meegenomen koekjes: prima koffie zonder dure machine:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/prima-koffie-voor-weinig-geld-de-moka/

 

Dit vind je misschien ook leuk...