HET THEEZAKJE IS EEN ZWAARGEWICHT VOOR HET MILIEU

Gewoonlijk zijn we er ons nauwelijks van bewust dat de alledaagse huiselijke dingen die we doen, grote invloed kunnen hebben op het milieu en op de planeet. Vaak zijn dat alledaagse huiselijke dingen die ook miljoenen andere mensen doen, overal op de wereld, op hetzelfde moment dat jij het doet. Als iedereen iets tegelijk doet, dan wordt het opeens veel. Soms te veel.

Dora theezakjes klein

Iemand heeft ooit uitgerekend dat er in Groot Brittannië, het thuisland van de theedrinkers, dagelijks 165 miljoen kopjes thee worden gedronken. Als je ervan uitgaat dat van elk zakje drie kopjes thee worden gezet, dan zijn voor die plas thee 55 miljoen theezakjes per dag nodig. Elk theezakje weegt ongeveer 3 gram. Er zijn dus 165 miljoen gram theezakjes nodig om al de thee in Engeland te zetten, ofwel 165.000 kilo, 165 ton.

Composteerbaar

Uit onderzoek blijkt, dat de theezakjes van de grootste Britse theefabrikanten voor slecht 70 of 80 procent uit composteerbaar materiaal bestaan, zoals papier. Ongeveer een kwart van het gewicht van een theezakje bestaat uit polypropyleen, een kunststof die niet composteerbaar is, en die tientallen jaren onverteerd in onze leefomgeving blijft rondzwerven.

Van de 165.000 kilo theezakjes die dagelijks in Engeland wordt gebruikt, bestaat dus ruim 40.000 kilo uit kunststof, die op de één of andere manier in het milieu belandt. Elke week is dat 280.000 kilo. Zo wordt iets kleins als een theezakje ineens een berg. Een berg problemen, dat ook, die ons de komende generaties zal blijven achtervolgen.

paardenbloemthee

Het probleem is op te lossen: gebruik geen theezakjes meer. Zet thee van losse bladeren, bijvoorbeeld in een thee-ei. Of doe gewoon een schep in de pot en schenk de thee uit de theepot in je kopje via een ouderwetse theezeef. Op die manier kunnen de theeblaadjes ongestoord rondzwemmen in de theepot, en daar al hun aroma’s afgeven. En theeblad is echt 100% composteerbaar. Dan moet je het spul wel in de groene container gooien, of op je eigen composthoop. Zo is de kring helemaal rond.

thee-ei

LEES MEER:   Koffiedik is ook een prima meststof voor je tuinplanten. Je hoeft de koffieprut niet eens vooraf te composteren. Dat gaat vanzelf:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/bemesten-met-koffiedik-zonder-composthoop/

 

Dit vind je misschien ook leuk...