HET VERSCHIL TUSSEN ‘SIERADEN’ EN ‘JUWELEN’

Op dit moment exposeert museum CODA in Apeldoorn een vernieuwde collectie moderne sieraden. Dat zijn niet altijd dure sieraden, van goud bezet met edelstenen. Een hedendaags sieraad kan ook een stukje beschilderd hout zijn, dat je als ring draagt. Of een armband van een stukje rubberslang. Dat heeft dus niets met juwelen te maken.

Dora sieraden

Volgens het verklarend woordenboek van Van Dale is een juweel ‘elk kostbaar lijfsieraad’, of ‘elk geslepen edelgesteente dat daartoe dient’. Volgens de Van Dale is een sieraad ‘iets dat de schoonheid van een persoon (…) verhoogt’. Een juweel kan dus een sieraad zijn, maar een sieraad hoeft niet perse een juweel te zijn. Een juweel is van nature veel geld waard. De waarde van een sieraad ligt meer in het gevoel en in de innerlijke beleving, dan in de waarde van de kostbare materialen.

Het verschil

Het verschil tussen ‘sieraad’ en ‘juweel’ kun je op twee manieren bekijken:

  • In de eerste plaats betekent het dat je als vrouw (en soms als man) niet perse dure en kostbare ringen, armbanden, broches en kettingen hoeft te dragen, om toch mooi of aantrekkelijk voor de dag te komen. Je kunt sieraden zelfs zelf maken, uit eenvoudige materialen, en er toch heel aardig mee voor de dag komen. Lelijke vrouwen die zich volhangen met diamanten en parels zien er niet vanzelf mooier uit, dan een mooie vrouw met een simpele ketting van houten kralen.
  • Je kunt het verschil tussen sieraad en juweel ook filosofisch bekijken. Je kunt bijvoorbeeld een ‘sieraad voor de mensheid’ zijn. Dan ligt jouw waarde niet aan de mooie buitenkant, maar aan de mooie binnenkant. Wie alleen maar aan de buitenkant met glinsterende juwelen behangen is, hoeft niet perse een sprankelend binnenleven te hebben. Maar je kunt ook boven je eigen en andermans grenzen uitstijgen, en iets laten zien dat spiritueel kostbaar en goed is. Dan kun je uiteindelijk als mens toch een kostbaar ‘juweel’ worden.

Dora wijsheid armband paperclips klein

Je hoeft als mens niet rijk te zijn om een sieraad of een juweel te zijn, of een sieraad of juweel te bezitten. Als je door de uiterlijke schijn weet heen te prikken, vind je de parel binnenin, in jezelf en in de ander. Dat is de ware rijkdom, die met geen diamant of smaragd te betalen is.

LEES MEER:   Zelfs hippe designkleding is geen statussymbool meer, als je het bij het Leger des Heils kunt kopen. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg, zegt tante Dora altijd:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/reshare-geopend-in-arnhem-tweedehands-kleding-in-een-trendy-winkel/

 

Dit vind je misschien ook leuk...