HOE FIJN IS PINNEN?

TANTE DORA

Vroeger moest je vragen of je mocht. Tegenwoordig word je er bijna toe gedwongen: pinnen. Het wordt je zo gemakkelijk mogelijk gemaakt: geen extra kosten, speciale snelle kassa’s waar je alleen met je bankpas kunt betalen, en ook te gebruiken voor minuscule betalinkjes. Geen geld op zak, en toch overal betalen. Pinnen? Graag!

pinnen

Het is echter de vraag, of al dat pinnen daadwerkelijk in het voordeel van de klant is, zeker als die klant voortdurend op zijn halflege portemonnee moet letten. Er zijn best wel valkuilen, waar je soms lelijk in kunt vallen.

 De computer van de winkelier

In de eerste plaats, los van alle spaarzaamheid, moet je bedenken dat je door te pinnen jouw aankopen direct koppelt aan jouw naam en adres. Wat er op de kassabon staat, zit in de computer van de winkelier. Die heeft die gegevens onder andere nodig om zijn voorraad op peil te houden, en om te ontdekken welke producten beter lopen dan de andere. Maar er zijn ook grootwinkelbedrijven die gegevens over aankopen doorverkopen aan derden, om er botweg geld mee te verdienen. Soms zijn klantenkaarten de bron van de aanvullende informatie. Maar in principe kunnen ook pingegevens dienen als informatiebron.

Kan iemand jouw bankgegevens koppelen aan jouw aankopen? Wie weet? De gegevens worden in ieder geval ergens elektronisch opgeslagen, al was het maar om af te rekenen met de bank. Dus waarom kun je dat niet koppelen? Het levert de grootwinkelbedrijven een schat aan heel specifieke kennis over de klanten op. Dus waarom zouden ze dat niet doen? Eigenlijk best een enge gedachte. Door contant te betalen ben je niet meer dan ‘die mevrouw met de blauwe jas’. Door te pinnen ben je ineens een heel speciaal persoon met een naam, een banknummer en een specifiek adres. Misschien goed om daar eens aan te denken.

Kastje

Bovendien is elektronisch betalen wel erg eenvoudig. Je hebt niet eens het gevoel dat het over geld gaat. Je steekt je pasje in een kastje, typt een paar getallen in, en het kastje zegt dat de betaling geslaagd is. Je kunt de handeling desnoods met gesloten ogen uitvoeren, zonder er een seconde over na te denken. Vraag maar eens aan iemand die juist elektronisch betaald heeft, wat hij zojuist van zijn rekening heeft laten afschrijven. Wedden, dat hij dat niet weet, ook niet een klein beetje? Je wil wat hebben, en drukt een paar knopjes in. Logisch dat de winkeliers graag willen dat je pint: de meeste pinners weten amper wat ze uitgeven.

gulden vroeger

Bankbiljetten en munten uit de portemonnee zijn heel duidelijk. Je legt het geld letterlijk en voor iedereen zichtbaar op de toonbank. Je telt, de caissière telt het na, en stopt het in de kassa. Je kijkt in je portemonnee, en constateert dat die bijna leeg is. Je hebt geld uitgegeven! Ook als je met je bankpas geef je geld uit, maar dat is abstract. Echt geld uitgeven is… echt! Je geeft echt wat aan een ander, in ruil voor een product of een dienst. Snap je?

 Echt geld

Betaal wat vaker met echt geld. Munten en bankbiljetten geven je letterlijk grip op het uitgeven. Natuurlijk is het handig als je een laptop van vijfhonderd euro koopt, dat je kunt pinnen en niet met tien briefjes van vijftig euro over straat hoeft. Maar probeer de dagelijkse boodschappen zoveel mogelijk contant af te rekenen. Het helpt je om spaarzaam te zijn en te blijven.

LEES MEER: Wees je bewust van de momenten dat je achteloos geld uitgeeft. Doe de grote geld-weglek-quiz:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/de-grote-geld-weglek-quiz/

Dit vind je misschien ook leuk...