HOE KUN JE ZELF VOEDSELVERSPILLING TEGENGAAN?

Gisteren was het Unesco Wereld Voedsel Dag, een dag waarop mensen overal in de wereld stilstaan bij diverse aspecten van voedselproductie, voedseltekort en voedselverspilling. Dat blijft nodig, want nog steeds hebben veel mensen op deze aarde te weinig eten, terwijl anderen teveel hebben, en het kostelijke eten verspillen. Ook in Nederland is er aandacht voor het voorkomen van verspilling. Alleen al de Voedselbanken in ons land redden jaarlijks 40 miljoen voedselproducten van vernietiging, ter waarde van ongeveer 60 miljoen euro.

dora-voedselverspilling

Dat zijn de grote plaatjes op wereldformaat. Maar wat kunnen wij zelf doen, thuis in onze Hollandse en Vlaamse huishoudens, om voedselverspilling tegen te gaan? Het is immers een vaststaand gegeven, dat veruit de meeste voedselverspilling wordt veroorzaakt door de mensen thuis, door onnodig veel eten weg te gooien. Daarom inventariseert tante Dora wat je zoal zelf kunt doen, om voedselverspilling te voorkomen:

  • Koop nooit ‘zomaar’ voedsel, bijvoorbeeld omdat iets in de winkel in de aanbieding is, en jij denkt: daar kan ik wel iets van maken. Wedden, dat het aan het eind van de week niet gebruikt is, en jij geneigd bent om het dan maar weg te gooien? Maak een goed menuplan voor de dagen waarvoor je inkoopt. Koop alleen de producten waarvan je zeker bent, dat je ze de komende dagen opeet.
  • Neem de houdbaarheidsdatum met een korreltje zout. Als een blik sperziebonen volgens het label tot 12 november houdbaar is, is het niet op 13 november bedorven. Voedsel in blikken en potten is vrijwel onbeperkt houdbaar, en een stuk kaas ‘over de datum’ wordt door een paar dagen langer liggen geen ongenietbare schimmelbal.

Dora houdbaarheidsdatum

  • Gebruik alles op, tot de laatste snipper. De stronk van een kool is net zo eetbaar als het blad. Je kunt er een heerlijke soep van maken, of de stronk in blokjes gesneden door de roerbakschotel mengen. Vergeet die halve paprika niet, maar leg ‘m (uiteraard verpakt in een plastic folietje) in het zicht op het bovenste schap van je koelkast, daar waar je ook altijd je ontbijtspullen neerlegt. Dan kun je de paprika nooit vergeten. Maak er wat mee!
  • Zelfs bereide etenswaar kun je bewaren voor later. Gekookte aardappelen kun je opbakken of verwerken in salades of puree. Een restje koolrabi van gisteren laat zich goed verwerken tot een koolrabisoep, en een stuk overgebleven gebraden kip is heerlijk als bijlage in een salade. Kijk eens op onze site voor inspiratie: http://www.dora-besparen.nl/category/de-keuken-van-tante-dora/kliekjes-een-lekker-gerecht/

voedsel weggooien

Beschouw het moment waarop je jezelf eten ziet weggooien als de ultieme nederlaag. Een smadelijke nederlaag, want het had niet hoeven gebeuren. Een kostbare nederlaag, want iets dat je koopt maar niet gebruikt, zoals voedsel, is ook een verspilling van je goeie geld. Gooi niks weg, en eet alles op. Het is eenvoudiger dan je denkt.

LEES MEER:   Lees de waarheid over de houdbaarheidsdatum:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/ga-soepel-om-met-de-houdbaarheidsdatum/

 

Dit vind je misschien ook leuk...