HOGE RENTE? SPAAR ZEGELTJES VAN DE SUPERMARKT!

Een week of twee geleden moedigden we je al aan om je spaarrekening op te heffen en je goeie geld thuis in een kluisje te bewaren. Met de huidige spaarrente loont het niet meer om bij een bank te sparen. We kregen best veel reacties op dat artikel, onder andere met een advies om zegeltjes van de supermarkt te gaan sparen. Dat zou veel meer rente opleveren.

Dat klopt! We hebben vorig jaar al eens op dit fenomeen gewezen. Maar nu de spaarrente zo historisch laag staat, is het misschien goed om het hele zegeltjesverhaal nog eens grondig door te rekenen.

Dora koopzegels sparen klein

Neem de spaarzegeltjes van de Coop. Wie bij deze supermarkt koopt, mag bij de kassa voor elke halve euro aan boodschappen een koopzegel kopen voor vijf cent. De zegeltjes plak je in een boekje, waarin vijfhonderd zegels passen. Voor zo’n vol zegelboekje heb je dus 25 euro betaald. Als je het boekje verzilvert, krijg je daarvoor 26 euro: één euro rente. Dat lijkt weinig, maar dat is omgerekend wel vier procent. Kom daar maar eens om, bij de reguliere bank! Daar mag je blij zijn als je 0,8 procent spaarrente per jaar krijgt.

Tweepersoons huishouden

Voor die ene euro rente moet je natuurlijk wel eerst € 250 aan boodschappen kopen, allemaal in die ene winkel. Dat lijkt veel, maar dat valt in de praktijk best mee. Een spaarzaam en zuinig tweepersoons huishouden geeft per week misschien honderd euro aan dagelijkse boodschappen uit. Een spaarzaam en zuinig huishouden koopt waarschijnlijk niet alles bij de relatief dure Coop, maar ook op de markt en bij goedkope supermarkten. Maar stel dat er per week ongeveer vijftig euro bij die buurt-Coop wordt besteed. Dan heb je na vijf weken je zegelboekje vol, en je euro rente verdiend.

Per jaar kun je op die manier tien boekjes vol krijgen. Je legt dus tien keer € 25 in, dat is € 250 per jaar. Dat bedrag krijg je weer terug, plus tien euro rente, helemaal voor niks. Wie op een spaarrekening bij een bank € 250 inlegt tegen 0,8 procent rente, krijgt na een jaar geduld een gulle twee euro rente bijgeschreven. Acht euro minder dan met de zegelboekjes.

Uiteraard wordt de inleg beperkt door de voorwaarde dat je eerst een bepaalde hoeveelheid boodschappen bij de supermarkt moet kopen. Daar is het de winkelier natuurlijk om te doen: om jou aan te zetten om zoveel mogelijk spullen bij hem te kopen. Hij hoopt erop dat je minder bij een ander en meer bij hem koopt, vanwege de zegels. Bovendien hoopt hij dat jij je koopzegeltjes wegmaakt. Dat gebeurt namelijk erg vaak, blijkt uit onderzoek. Dan verkoopt de winkelier de zegel, maar hoeft niets terug te betalen.

spaarvarken 1

Desondanks: als je er goed over nadenkt, is het aloude zegelboekje geen slechte belegging. En als je een heel groot gezin hebt en heel veel boodschappen moet doen, dan gaat het sneller. Dan heb je al snel een aantal tientjes winst per jaar. Kun je met z’n allen eens lekker naar de Chinees, bijvoorbeeld. Dat kun je van een gewone spaarrekening al lang niet meer.

LEES MEER: Dus wees verstandig: hef die spaarrekening maar lekker op:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/overwegingen/weg-met-die-spaarrekening/

 

Dit vind je misschien ook leuk...