HOLLANDERS ZIJN HELEMAAL NIET OVERDREVEN ZUINIG

Zijn Hollanders overdreven zuinig? Sommige buitenlanders vinden van wel. Geen cent teveel, en als er vier mensen aan tafel worden verwacht, dan worden er vier gehaktballen gedraaid. Niet vijf of zes, voor het geval er plotseling visite komt die wil mee-eten. In Nederland kom je niet plotseling op visite, en al zeker niet vlak voor etenstijd. Je belt eerst netjes op. Dan draait de gastvrouw voor jou een extra bal.

Zijn de Hollanders wel zo vrekkig? Of zijn ze juist heel vernuftig en gaan ze verstandig om met wat ze hebben? Laten we voor de duidelijkheid een aantal zuinige voorbeelden doorlopen. Je zult zien dat het met die spreekwoordelijke gierigheid wel meevalt:

  • De koekjestrommel Zelfs gekroonde hoofden denken dat je in Nederland bij je thee maar één enkel koekje krijgt, waarna de trommel weer dichtgaat en op de bovenste kastplank wordt verstopt, uit angst dat de gulzige visite stiekem nog een koekje kaapt, als de gastheer of gastvrouw ze even alleen laat om naar de wc te gaan. Volgens onze tante Dora klopt er niets van dat beeld, en mag je in Nederland ook best een tweede koekje eten. Of een derde, als je dat lekker vindt.

  • De kaasschaaf  De kaasschaaf is geen Nederlandse uitvinding, maar er zijn maar weinig landen waar het apparaatje zo vaak wordt gebruikt als in ons land. Die iele plakjes geschaafde kaas op een boterham met margarine zouden duiden op gierigheid. Niets is minder waar. De Fransen beleggen hun baguette met snotterige, makkelijk te snijden camembert, maar wij Hollanders maken nu eenmaal stevige Goudse kaas. Zonder kaasschaaf krijg je daar nooit mooie plakjes van, zonder voortdurend hard in je vingers te snijden. De kaasschaaf is een veiligheidsinstrument! Bovendien schaaft de Nederlander tegenwoordig net zo lang door, tot het jongbelegen er duimendik op ligt. Waar denk je dat het woord ‘beschaafd’ vandaan komt?
  • De flessenlikker Is de flessenlikker een teken van overdreven zuinigheid? Welnee. In Nederland houden ze van yoghurt en vla, het liefst in milieuvriendelijke, herbruikbare glazen flessen. Daar heb je zo’n flessenlikker voor nodig. Dat is niet zuunig, maar milieubewust!

  • Een hoekje uit de beschuit   Er werd onlangs nog juridisch gestreden over de vraag of het uitgespaarde en ingebakken hoekje in sommige beschuiten een echte uitvinding is, waarover patentrecht moet worden betaald, of een tamelijk onbenullig ideetje waar iedereen wel op kan komen. Feit is, dat je op die manier een beschuit uit de strak gewikkelde rol kan wippen, zonder de beschuit te beschadigen. Gezien de miljarden gebroken, hoekjesloze beschuiten die in de loop der eeuwen roemloos tot paneermeel werden vermalen, is het hoekje een grote stap voorwaarts voor de mensheid. Een revolutionaire vinding, en niets minder dan dat!

Nee, met de spreekwoordelijke Hollandse zuinigheid valt het reuze mee. Tegenwoordig mogen Nederlandse kinderen rustig dik hagelslag of chocopasta op hun brood stapelen. Daar worden Nederlandse ouders helemaal niet boos over. En zo komt het toch nog goed, met die zuinige kaaskoppen.

LEES MEER:   Over zuinig gesproken: als je knijpflessen op hun kop bewaart, dan kun je ook het laatste beetje frietsaus of ketchup opgebruiken:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/haal-de-laatste-restjes-uit-de-plastic-fles/

 

Dit vind je misschien ook leuk...