HONING VERZACHT, HONING ONTSMET

In het oude Perzië was honing heilig. Het werd overal voor gebruikt, vooral om ziektes en ongemakken te genezen. Terecht, want ook hedendaags wetenschappelijk onderzoek heeft ontdekt, dat honing mogelijk een antibacteriële werking heeft. De onderzoeken lopen nog, maar het lijkt erop dat honing een bepaald eiwit bevat dat bacteriën doodt. Het eiwit gebruiken de bijen zelf om zich te beschermen tegen infecties. Een reden om het huismiddeltje honing nog eens in het zonnetje te zetten.

De wetenschappelijke onderzoeken suggereren, dat de antibacteriële werking van honing vooral werkt, als je het op je huid smeert. Op dit moment worden er medische tests gedaan, waarbij mensen met een katheder een likje honing rond het naaldwondje krijgen, om te onderzoeken of daarmee de veel optredende ontstekingen kunnen worden voorkomen.

Hermine

We hebben onze vriendin, kruidenvrouw Hermine uit het Veluwse Haambeek, eens gevraagd wat zij ervan vindt. Hermine schrijft al langer honing voor, bij smetten van de huid. Ruwe en rode plekjes gaan weg met een klein beetje honing, raadt Hermine. Je hoeft er geen speciale honing voor te gebruiken, en het hoeft er niet dik op, maar het helpt wel, zegt ze. Dat is mooi, want dan hoef je geen dure chemische smeersels uit de drogist te gebruiken.

En dan blijft er natuurlijk nog de vertrouwde warme melk met honing, die goed zou zijn tegen de verkoudheid. Sommige onderzoeken suggereren, dat de honing veel van zijn ontstekingsremmende werking verliest wanneer je hem verwarmt. Bovendien werkt honing vooral aan de buitenkant, zeggen de wetenschappers, niet aan de binnenkant van je lijf. En toch hebben heel veel mensen elk jaar weer baat bij een beker honingzoete melk tegen de kuch en de keelpijn. Misschien inbeelding? Als die helende werking op een placebo-effect berust, dan is melk met honing in ieder geval het zoetste nepmedicijn dat er is. En dus het lekkerste keelmedicijn van de wereld.

Bedankt, bijtjes!

LEES MEER:   En je kunt een lekker stukje kip met honing nog lekkerder maken:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/kip-met-appelsien-honing-en-tijm/

Dit vind je misschien ook leuk...