HOUD DE WARMTE BUITEN DE DEUR

Gisteren twee dingen gezien: in de eerste plaats een jong stel dan met een grote doos met een airconditioner uit het woonwarenhuis kwam. En in de tweede plaats een weervrouw op de televisie, die de kijkers inpeperde om vandaag vooral alle gordijnen dicht te houden, om zo de warmte buiten te houden. De opmerking van de weervrouw is een verstandige raad, die verhindert dat je gedachteloos voor veel geld de koelte uit het stopcontact gaat halen.

woman flying

Probeer eerst en vooral de hitte op een natuurlijke manier buiten te houden. Daarbij kun je gebruik maken van de eeuwenoude kennis van volkeren in warmere streken, bijvoorbeeld van mensen die rondom de Middellandse Zee wonen. Hier een aantal tips, die elke inwoner van Marokko, Spanje of Griekenland kent:

Dora luiken 2

  • Houd deuren en ramen gesloten! Hollanders hebben de neiging om alles open te zetten, als het warm is. ‘Dan waait het lekker door’, zeggen ze dan. Maar eigenlijk waait vooral de warmte naar binnen. In landen in Zuid Europa laten ze alles dicht, zeker midden op de dag, als de zonnestraling op z’n heftigst is. Loop maar eens door een stadje in Zuid-Frankrijk: de luiken zitten voor de ramen en de vensters zijn gesloten. Zo blijft de hitte buiten. Pas in de avond gaan de ramen en deuren weer open, juist om de avondkoelte binnen te laten. Echt koud wordt het binnenshuis ’s nachts nooit, want de vaak dikke muren van de huizen zijn overdag zoveel opgewarmd, dat ze de warmte geleidelijk afgeven aan het huis. Ook fijn in de herfst en in het voorjaar.
  • In ons land zijn weinig woningen voorzien van luiken. En als ze er al op zitten, dan worden ze vaak gezien als decoratie. Vroeger gebruikten bewoners de luiken hooguit als bescherming tegen de winterkou, niet tegen de hitte. Maar je kunt ook in Nederland de zon bewust buiten sluiten, bijvoorbeeld met dikke gordijnen, al dan niet in combinatie met luxaflex. Misschien vind je het vreemd om midden in de zomer met de gordijnen dicht te zitten, maar het helpt wel tegen de warmte buiten. En je hoeft niet meteen alle gordijnen te sluiten: die paar kamers waar je overdag toch niet komt, die helpen al een boel.
  • Ventileer ’s nachts, en laat de koele avondlucht royaal je huis binnen. Die koelte blijft de volgende dag verrassend lang hangen, zeker als je de hitte buitensluit. Als je ’s nacht ramen openlaat, is het wel handig om er horren in te zetten. Die hoeven niet duur te zijn: met een viertal latjes en wat horrengaas of zelfs een stuk dichte vitrage ben je al een heel eind. Het scheelt in ieder geval muggenbulten, en het tijdrovende werkje om de volgende dag alle nachtvlinders en andere insecten te vangen en buiten uit te zetten. Zet de ramen niet open op plekken waar ze een uitnodiging zijn voor insluipers.

Dora hitte gordijnen

Ook in Nederland kan het in de zomer in huis (onaangenaam) warm worden. Met wat overleg kun je dat verregaand voorkomen, zonder dat je meteen de ventilator hoeft aan te zetten. Dat scheelt je behoorlijk in de stroomrekening.

LEES MEER:   Ook als je de ramen en deuren dichthoudt tegen de hitte, moet je niet vergeten om te ventileren. Dat kan eveneens in je portemonnee schelen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/vergeet-niet-te-ventileren/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Bieke schreef:

    Ik volg deze tips al jaren, ik heb nog een aanvulling, ik heb op zolder een ventilator staan, als ik laat op de avond de (dak)ramen open zet ik deze een 10 minuten aan, alle richtingen op, blaast hij dan de lucht goed door het huis.
    Ook zet ik hem wel eens overdag 10 min. aan als ik natte was ophang in het trapgat, langs de natte was wordt de lucht in huis ook koeler van. En ik sta heerlijk koel tijdens het ophangen.. En omdat het apparaat niet koelt of warmt is geen energievreter.