HOUD DE WARMTE LEKKER VAST (EN BESPAAR)

De sneeuw ligt nog niet tot de dakrand zoals momenteel in Oostenrijk, maar zo’n winderige en regenkoude winter als nu in Nederland is eigenlijk ook een ramp. Omdat het buiten zo nat is, voelt het zelfs kil in huis, zelfs met de verwarming aan. Iedereen verlangt naar de warmte van het voorjaar, maar we moeten nog even doorbijten. Het helpt wel, als je de warmte die je hebt zo lang mogelijk vasthoudt, en als je het kleinste beetje zon zo goed mogelijk benut. Hier vier simpele en snelle tips om het binnen warm te houden, zonder de thermostaat hoger te hoeven zetten:

• Zoek naar kieren en sluit ze af, desnoods tijdelijk en provisorisch. Leg de deurmat voor de voordeur ’s nachts een beetje omhoog tegen de deur, zodat de tocht onder de deur door niet zomaar in het halletje knalt. Tochtstrips plakken is altijd een goed idee, maar als dat even niet goed uitkomt, kun je kieren ook tijdelijk dichtstoppen met oude kranten. Denk wel aan de ventilatie, want een vochtig huis voelt snel kil aan.

• Sluit de gordijnen op tijd. Zodra het begint te duisteren, trek je zoveel mogelijk de gordijnen dicht in je huis. Ook in de slaapkamers en in de keuken en andere nevenruimten. Houd desnoods de hele dag de gordijnen gesloten in kamers waar je overdag niet of nauwelijks komt. Het maakt echt een reuze verschil in temperatuur. Heb je al een gordijn achter de voordeur? Nee? Meteen (laten) maken in het voorjaar!

• De zon staat op dit moment zo laag, dat hij gemakkelijk tot diep in je huis kan schijnen. In de zomer staat de zon hooguit op je vensterbank te branden, maar in de winter dringt de zonnewarmte door tot aan de tegenoverliggende muur. Het is misschien een wat zwak zonnetje, maar alle beetjes warmte helpen, zeker als deze vorm van energie helemaal gratis is. Wel op tijd de gordijnen sluiten om de opgewekte warmte binnen te houden.

• Houd de deuren in huis zoveel mogelijk gesloten. Zo blijft de warmte waar hij vooral nodig is, zoals in de woonkamer, en gaat niet verloren in een onverwarmd halletje of op zolder. Al de door deuren wegwaaiende warmte moet weer worden bijgestookt.

• Hetzelfde geldt voor roosters en raampjes die je ‘altijd’ openhoudt ‘voor de frisse lucht’. In de zomer maakt dat niet zoveel uit, maar in de winter is het misschien goed om je af te vragen of de lucht niet al fris genoeg is. Fris is wat anders dan koud. Als je wilt ventileren, dan kun je ook kort een raam of deur flink open zetten, bijvoorbeeld ’s morgens, vlak voordat je de thermostaat hoger zet. Daarna gaat alles weer dicht. Deze manier van luchten kost per saldo minder energie dan continu een raampje op een kier open laten staan.

Vang de warmte, en zorg dat hij niet ontsnapt. Het kost geld om je huis warm te stoken, en heel veel geld om een slecht geïsoleerd huis te verwarmen. Houd de warmte vast, en je hoeft minder te stoken. Wie minder stookt, stoot eveneens minder CO2 uit, ook fijn.

LEES MEER: En altijd is er weer die dwingende vraag: thermostaat of trui?

THERMOSTAAT OF TRUI?

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. HereIsTom schreef:

    Nog een aantal tips om gas te besparen, draai radiatoren in ruimtes die je niet gebruikt dicht, zet de thermostaat laag, op 12° een uur voordat je naar bed gaat of als je de deur uitgaat.
    En als je een CV ketel hebt van 10 jaar of ouder, schaf nu direct nog een nieuwe aan, de nieuwe HR CV ketels zijn een stuk zuiniger in gebruik (vaak wel 50%) dan die van een aantal jaar geleden en kosten incl. installatie rond de € 1500,- die heb je vaak in 3 tot 4 jaar weer terugverdient met de stijgende gasprijs!