HOUD DE WARMTE ZO LANG MOGELIJK VAST

Spaarzaam leven betekent onder andere, dat je probeert te leven met de seizoenen. Zo zijn Hollandse seizoengroenten doorgaans goedkoper dan groenten van buiten het seizoen, die met het vliegtuig uit Afrika moeten worden gehaald. En als de dagen korter en de temperaturen lager worden, dan kun je het aanzetten van de verwarming vertragen, door de kostbare warmte die er is zoveel mogelijk binnen te houden. Zo bespaar je. Best veel.

dora-open-gordijn-2

Nu het vóór achten al donker wordt, gaan de gordijnen sneller dicht. Niet overal natuurlijk, want Nederlanders staan erom bekend dat ze graag de gordijnen open houden, zelfs als het donker is, zodat iedereen kan meegenieten hoe de buren met een zak chips op de bank naar een speelfilm kijken. We hebben niets te verbergen, zeggen ze zelf. Maar misschien zou het slim zijn als ook zij bij het invallen van de duisternis hun gordijnen zouden sluiten.

Gevoelig

De komende week wordt het overdag nog niet echt koud, maar ’s avonds koelt het wel gevoelig af. Als je ’s ochtends opstaat, is het best fris in huis. De neiging om toch even de verwarming aan te zetten, zal de komende weken alleen maar groeien. Als je die neiging nog even uit kan stellen, bespaar je toch mooi stookkosten.

Gordijnen sluiten niet alleen nieuwsgierige blikken buiten, maar ze houden ook de kou verregaand buiten de deur. Wie het te donker begint te vinden in huis en de verlichting aansteekt, zou ook automatisch zijn gordijnen moeten sluiten. Niet eerder natuurlijk, want dan moeten de lampen ook eerder aan, en dat kost stroom. Maar als het licht aangaat, doe dan ook maar de gordijnen dicht.

dora-open-gordijn

Zo wordt namelijk de warmte van de dag, bijvoorbeeld de warmte van een nog redelijk aangenaam herfstzonnetje dat in je huis heeft geschenen, redelijk goed vast gehouden. En alle warmte die de verlichting, de televisie en jouw lichaam in die afgesloten kamer produceren, wordt ook vast gehouden. Dat kan gevoelig schelen, zeker als de gevoelstemperatuur dagelijks begint te schommelen tussen net aangenaam, en net niet meer aangenaam.

Alle gordijnen

Natuurlijk is het slim, als je ALLE gordijnen in je huis dicht trekt, dus ook op de slaapkamers en in de achterkamer. Probeer zoveel mogelijk ontsnappingsroutes van de warmte met gordijnen af te sluiten. Wie op deze manier warmte vasthoudt, zal dat op de lange duur merken in zijn energierekening. Want elke minuut dat de verwarming niet aan hoeft, is een minuut die niets kost. Zuinig, die gordijnen.

LEES MEER:   Je moet natuurlijk nooit vergeten om goed te ventileren, ook als je gordijnen dicht zijn. Anders kweek je alleen maar schimmels in huis:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/vergeet-niet-te-ventileren/

 

Dit vind je misschien ook leuk...