HOUDBAARHEIDSDATA: ZIN OF ONZIN?

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gooit de gemiddelde Nederlander jaarlijks 47 kilo levensmiddelen weg. Met z’n allen gooien we dus een berg van maar liefst 800 miljoen kilo voedsel weg, vooral omdat de houdbaarheidsdatum lijkt te zijn overschreden. We kijken naar de datum op het deksel, zien dat die datum vorige week was, en denken: hup, weg ermee! Volgens het CBL is dat vaak compleet onnodig. Het bureau wil de consumenten de komende tijd meer informeren over de zin en onzin van houdbaarheidsdata.

Dora houdbaarheidsdatum

Vandaag zetten wij van Dora alvast wat aandachtpunten bij elkaar:

  • Voor sommige producten zijn houdbaarheidsdata helemaal niet nodig. Ongekookte rijst of pasta, gedroogde peulvruchten zoals erwten en bonen, maar ook snoepgoed en gedroogde kruiden bederven namelijk niet. Die kun je letterlijk jaren lang bewaren, zelfs in een aangebroken verpakking, mits ze droog staan, en niet in de volle zon.
  • Verse groente en fruit zijn soms ook voorzien van houdbaarheidsdata. Dat is meestal niet nodig. Gebruik je neus en je ogen, om de versheid te beoordelen. Als er boven een bak met tomaten fruitvliegjes dansen, en veel van de tomaten zijn beurs, koop die tomaten dan niet. Ze zijn niet vers. Als sla verlept en bruin is en naar drab ruikt, dan is die sla niet goed meer.

  • Er is een verschil tussen de termen ‘te gebruiken tot’ (tgt) en ‘ten minste houdbaar tot’ (tht). Op bederfelijke vlees- en visproducten staat vaak een tgt-datum. Tot die datum is de versheid gegarandeerd. Dat wil niet zeggen dat het product een dag na afloop van de tgt-datum meteen ongenietbaar is. Maar na die datum loop je wel enig gevaar op een bedorven maag of erger.
  • Het label ‘ten minste houdbaar tot’ (tht) betekent dat het product na die datum enigszins in kwaliteit achteruit kan gaan. Het hoeft niet per se, maar het kan. Dat wil niet zeggen dat het niet meer te eten is. Brood kan bijvoorbeeld wat droog worden, maar dat betekent niet dat je er geen lekkere tosti’s of een kekke broodschotel van kunt maken.
  • Waarmee we meteen bij het hergebruiken van reeds klaargemaakt voedsel zijn. Je verspilt het minst, als je bijvoorbeeld rijst en pasta van tevoren afweegt, zodat je niet teveel kookt. Maar als je toch wat overhoudt, maak er de volgende dag nog iets lekkers van. Denk aan het opbakken van gekookte aardappels, en het opwarmen van de overgebleven soep van gisteren, voor bij de lunch.

 

dora-voedselverspilling

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel hoopt met zijn komende campagne de Nederlanders zo te inspireren, dat ze jaarlijks 14 kilo voedsel per persoon minder weggooien, ofwel 238 miljoen kilo, vaak nog prima eetbaar eten. Dat scheelt al die Nederlanders ook nog eens miljoenen euro’s, denk daar ook eens aan. Wij van tante Dora wensen het CBL veel succes!

verspilling

LEES MEER:   Zelfs een geopende pot augurken of pastasaus blijft nog hééél lang goed in de koelkast. Niet weggooien en gewoon gebruiken:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/in-de-koelkast-zijn-geopende-potten-nog-heel-lang-houdbaar-dat-hebben-ze-getest/

 

Dit vind je misschien ook leuk...