IEDEREEN FOTOGRAFEERT TEGENWOORDIG ZIJN ETEN

‘Toen ik de foto van de perziken met room zag, liep het water me weer in mijn mond!’ Gisteren presenteerden we je, in het kader van onze Voedselbankrecepten, een recept voor een dessert met wilde perziken. Uiteraard stonden daar mooie foto’s bij, zowel van de ingrediënten als van het bereide gerechtje. Wat je je misschien niet realiseert, is dat dat heerlijke toetje op de foto op donderdagavond daadwerkelijk het toetje van onze keukenneef van dienst was. Nog even een foto maken voor Dora, en dan: smullen maar! Vandaar dat het water de keukenneef weer in de mond liep, bij het zien van zijn dessert van de vorige dag.

dora-selfie-voedsel

Het wordt steeds meer mode om maaltijden en gerechten te fotograferen en op Facebook en andere sites te zetten. Eerst fotograferen, dan eten. Soms, als er nadrukkelijk buiten de deur wordt gegeten, wordt de foto vergezeld van een uitgebreide lof op de kok, en een stadsplattegrondje met de exacte locatie van de eettent. ‘Hier zitten wij nu, en we gaan niet eerder weg totdat we dit heerlijke eten (dat wij met een goede neus voor lekker eten hebben uitgezocht) hebben opgegeten’. Maar ook feestelijke etentjes thuis worden steeds vaker gedeeld met de hele wereld.

Die foto’s en berichtjes van volle borden hebben een aantal functies:

  • In de eerste plaats laat je zien dat jij lekker niet hebt hoeven koken (tenzij je juist wil laten zien hoe goed jij juist wel kunt koken).
  • Je laat zien dat je een goede smaak hebt, wat eten betreft.
  • Je laat zien dat jouw familie en vrienden om jou heen ook een goede smaak hebben wat eten betreft, en dat je niet alleen eet.
  • Omdat het vaak om bijzondere gerechten gaat, moedig je jouw vrienden daarmee aan om eens wat anders te eten dan piepers en draadjesvlees, door het goede voorbeeld te geven.

dora-kookschrift

Wij van tante Dora vinden het een leuk idee, als mensen foto’s van lekker en bijzonder eten gaan uitwisselen. Want het brengt anderen inderdaad op ideeën. Je gaat nadenken over eten, en over de onmetelijke hoeveelheid recepten die jou ter beschikking staat.

Eigenlijk doen wij dat ook met de foto’s bij onze recepten: we laten aan anderen zien dat je het recept van de dag echt kunt koken, en dat het er na bereiding zelfs lekker uitziet. Wij vinden eten belangrijk, omdat eten voor mensen met weinig geld heel belangrijk is. Je moet altijd eten, en er is niets vervelender dan saaie en weinig smakelijke maaltijden naar binnen te moeten werken, omdat je weinig geld hebt. Dat hoeft helemaal niet! De foto is als het ware het bewijs.

Wat ons betreft: ga vooral door met het uitwisselen van foto’s van lekker eten. Ook van het lekkere eten dat je zelf in je eigen keukentje hebt klaargemaakt, van simpele en goedkope ingrediënten. Waarom zou je alleen foto’s van schattige poesjes en selfies van jou op verre vakantieadressen op het net zetten? Laat eens zien wat je eet! Wedden dat je snel veel likes krijgt?

dora-alleen-eten

LEES MEER:   Ja, tante Dora praat veel over eten. Waarom? Daarom:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/zoveel-over-eten/

 

Dit vind je misschien ook leuk...