IN DE KOELKAST ZIJN GEOPENDE POTTEN NOG HEEL LANG HOUDBAAR (DAT HEBBEN ZE GETEST)

Iedereen kent het fenomeen: je hebt drie weken geleden een pastasaus gemaakt met pesto, waarvoor je een potje uit de winkel hebt gebruikt. Je had maar de helft van het potje nodig, dus ging de pot met de rest in de koelkast. Voor later, pesto is altijd handig. Tot je na drie weken dat kleine potje achter een krop sla en een stuk kaas terugvond. Ach, helemaal vergeten! Nou ja, dat zal wel niet meer goed zijn. Weg ermee, in de afvalbak.

dora-vergeten-levensmiddelen-1

Stop! Niet weggooien! Je zult versteld staan hoe lang etenswaar in potten en flessen goed blijft, op voorwaarde dat je het product in de koelkast bewaart. Een middagprogramma van de Duitse televisie liet onlangs een wetenschappelijk onderzoek doen. In een serieus laboratorium werden ‘vergeten’ potten en flessen met levensmiddelen onderzocht, die soms al vele maanden geopend in de koelkast stonden. Getest werden onder andere een pot augurken, jam, mayonaise, een potje pesto en een fles barbecuesaus. Daar was dus lang geleden een deel van gebruikt, de deksel zat er weer op, en ze waren vervolgens achterin de koelkast aan hun lot overgelaten. De barbecuesaus lag al meer dan een jaar!

Ongeschikt voor consumptie

Veel consumenten zouden bij zo’n ontdekking denken: dat gaan we niet meer eten. Zeker als de houdbaarheidsdatum over niet al te lange tijd afloopt, of al is afgelopen. Ongeschikt voor consumptie. De onderzoekers wilden wel eens weten of dat klopte. In het laboratorium werden monsters van de producten op een kweekbodem gezet, om te zien of er schimmel of bacteriën uit wilden groeien. Tot ieders verbazing bleven de kweekschaaltjes mooi schoon: niks bacteriën!

Bovendien werden stukjes overjarige augurken en toastjes met antieke jam aangeboden aan toevallige passanten op straat, met de vraag: hoe smaakt deze augurk, die al bijna een jaar in een geopende pot heeft gedobberd? Iedereen was het erover eens dat de waren nog prima smaakten. Niets mis mee, zelfs als er op de etiketten stond dat de gebruikers het product na opening slechts enige dagen konden bewaren.

dora-vergeten-levensmiddelen-2

Conclusie: NOOIT meer zomaar een halfvolle pot of fles uit de koelkast weggooien, ook al heeft ‘ie weken of zelfs maandenlang achter de kaas verscholen gelegen. De kans is immers heel groot, dat er niets mee aan de hand is, en dat je het product zonder gevaar (smakelijk) kunt eten. Het is aan jou, om te beoordelen of iets nog eetbaar is. Kijk of het product er goed uitziet: schimmel is niet erg best, natuurlijk. Ruikt het muf of smerig in de pot, of ruikt het zoals het ruiken moet? Proef desnoods heel voorzichtig, om de smaak te testen. Ziet het er goed uit, en ruikt en smaakt het appetijtelijk? Gewoon eten! Niet weggooien! Geld sparen en het milieu ontzien!

Vuilnisbelt

Als iedereen in de wereld de vergeten potjes uit de koelkast eerst even zelf onderzoekt met oog, neus en mond, dan landen er jaarlijks vele miljoenen tonnen voedsel minder op de vuilnisbelt. Dat scheelt, in jouw portemonnee, maar ook in de duurzaamheid van onze planeet. Win win.

Dora koelkast 2

Als je een beetje Duits verstaat en het programma zelf wilt bekijken, dan is hier de link:

http://www.swr.de/marktcheck/lebensmittel-haltbarkeit-kuehlschrankfunde/-/id=100834/did=18329828/nid=100834/1skzjjb/index.html

LEES MEER:   We schrijven regelmatig over het tegengaan van voedselverspilling. Terecht:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/hoe-kun-je-zelf-voedselverspilling-tegengaan/

 

Dit vind je misschien ook leuk...