IN MEMORIAM: HET TELEFOONBOEK

Gisteren werd bekend, dat de uitgever van het papieren telefoonboek ermee ophoudt. De laatste ouderwetse telefoongids wordt eind dit jaar in de bus gedaan, op adressen die er nog prijs op stellen. Na 140 jaar valt het doek voor het zoveelste slachtoffer van het internettijdperk.

dora-telefoonboek

De telefoongids staat al jaren ook op internet. De meeste mensen in Nederland zijn inmiddels verbonden met het internet, en kunnen digitaal zoeken naar telefoonnummers. Dat merkt zo’n uitgever ook. Veel abonnees en mobielgebruikers stonden al lang niet meer in de papieren gids. En wanneer er niet meer veel wordt gezocht in de papieren versie, dan zijn adverteerders ook niet meer bereid om erin te investeren. Want het telefoonboek leefde vooral van de advertenties.

PTT

Vroeger was dat anders. Toen gaf de PTT, het staatsbedrijf der Post, Telefoon en Telegraaf de gids uit. Het hoorde bij je vaste telefoonabonnement, dus kreeg je het ding in de bus. In de jaren zeventig en tachtig, toen bijna iedereen een telefoon in huis had, gingen er jaarlijks zeven miljoen papieren gidsen door de brievenbussen van het land.

Toen tante Dora jong was, waren de telefoonboeken kleine gidsjes, ter grootte van een dunne pocket. Zeker in het kleine stadje waar Dora opgroeide. In de jaren vijftig had bijna niemand een eigen telefoon. Vooral mensen met een onderneming en sjieke mensen namen wel eens een telefoonhoorn in de hand. Er waren telefooncellen, en als je geluk had, dan kon je in noodgevallen nog bellen bij de buren.

Dora ouderwets

In de tijd van het massale gebruik van mobieltjes heeft de papieren telefoongids afgedaan. Ook de bekende Gouden Gids, met bedrijven op rubriek, kun je inmiddels op het internet vinden. Daar, op het internet, loont het daardoor meer om advertenties te plaatsen. Het is de doodsteek voor de papieren telefoongids.

Scheuren

Blijft de vraag, wat al die supersterke mensen nu kapot kunnen scheuren. Het was het hoogtepunt van menig revue: de grote, gespierde man trekt, louter met zijn ijzersterke handen en armen, een dik telefoonboek dwars doormidden. Niemand doet hem dat na. Applaus! En wat was het telefoonboek handig als de tafelpoot wiebelde! Nieuwe tijden, nieuwe oplossingen.

dora-brievenbus

LEES MEER:   Ouderwets is niet per se slecht:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/ouderwets-is-een-aangename-manier-van-leven/

 

Dit vind je misschien ook leuk...