IN VIJFTIEN JAAR TIJD IS BETER AFVAL SCHEIDEN EEN SERIEUZE BESPARING GEWORDEN

Een vroegere buurvrouw van tante Dora vertelde kort geleden dat ze een nieuwe afvalbak in de keuken nodig heeft. Ze heeft de oude al meer dan vijftien jaar. Er zijn wat kleine dingen rammelig geworden, hij is niet zo fris meer, en het plastic ruikt muf. Tijd voor een nieuwe.

Dora plastic afval klein

Toen de buurvrouw de oude afvalbak kocht, was hergebruik nog niet algemeen ingeburgerd. In ieder geval niet in de gemeente waar zij woont. Oud papier, glas en groenafval konden gemakkelijk gescheiden worden aangeboden. Ook voor klein chemisch afval en batterijen waren er toen al aparte containers. Maar blik, plastic en melk- en sappakken gingen gewoon in de grijze container voor restafval. Daar was de oude afvalbak van de vrouw ook op berekend. Er paste precies een grote grijze KOMO vuilniszak in, en die zat vijftien jaar geleden elke week vol.

Melkpakken

Inmiddels kunnen in haar gemeente ook gemakkelijk blik, melkpakken en plastic verpakkingsmaterialen worden aangeboden in een Plastic Hero-zak. Het aandeel restafval is daardoor zo klein geworden, dat het soms bijna een maand duurt, voordat de KOMO vuilniszak vol zit. Tegen die tijd stinkt de inhoud van de zak flink. Meestal moet de buurvrouw de zak halfleeg in de grijze container gooien, puur om hygiënische redenen.

Binnenkort gaat ze toch echt een nieuwe keukenafvalbak kopen, zei ze. Maar het wordt er wel een die de helft kleiner is dan de huidige bak, zodat er een kleinere vuilniszak in past. Tel uit je winst: een kleinere bak en een kleinere zak zijn kleiner, dus kosten ze al minder in de aanschaf. En omdat de gemeente in de toekomst waarschijnlijk overgaat op een vorm van extra betaling voor het verwijderen van restafval, wordt ook dat vanzelf voordeliger. Goed afval scheiden is nu al meteen goedkoper, maar wordt in de toekomst zeker een serieuze bespaarpost.

dora-vuilniszak

LEES MEER:   Ooit was er de kraakwagen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/ooit-was-er-de-kraakwagen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ans schreef:

    Helaas gebruiken nog veel mensen plastic tassen , op mijn werk worden ze regelmatig weggegooid, ik heb daarom van de nood een deugd gemaakt. Ik heb geen vuilnisbak meer, maar heb in mijn kast onder de trap drie haakjes geschroefd, daar gooi ik gescheiden mijn afval in. Een voor oud papier, die ik leeg in de blauwe container in de schuur en daarom kan blijven hergebruiken net als die voor plastic, blik en melkpakken die ik leeg in mijn grijze container die eerst voor rest afval was en nu voor plastic enz. en een die ik gebruik voor restafval die in de ondergrondse container in de straat gaat, daar heb ik dus wel elke keer een ander tasje voor nodig, maar zoals ik al zei die kom ik nog genoeg tegen. Ik hoef dus geen vuilnisbak meer te kopen en dus ook geen vuilniszakken meer. Het gft afval gooi ik een bakje op mijn aanrecht dat ik leeg in de gft container en weer afwas voor volgend gebruik.