IS DE ZOMER WEL ZO ZUINIG?

In de zomer kan de verwarming uit, de lampen hoeven later aan, en in plaats van met de auto of het openbaar vervoer, gaan we vaker op de fiets. Op het eerste gezicht lijkt de zomer bij uitstek de zuinigste periode van het jaar. Is dat wel zo? Er zijn een aantal mitsen en maren, en tante Dora zet ze op een rijtje:

Dora tuinfeest

  • De verwarming kan in de zomer uit. Dat scheelt gas en elektriciteit. Maar we hebben op een hete en plakkerige dag dikwijls de neiging om vaker onder de douche te gaan. Dat kost ook veel gas en elektriciteit, plus extra water. En als we ons huis en onze auto willen koelen met een ventilator of zelfs een airco, dan verbruiken we evenveel energie als wanneer de kachel aan zou staan. Misschien toch een keer extra aan de wastafel met koud water wassen, in plaats van douchen? En liever deuren en ramen gesloten, en zo de hitte buiten houden, dan de lucht binnen elektrisch koelen?
  • Over water gesproken: tijdens een hittegolf de tuin sproeien is goed voor de planten, maar niet voor de waterrekening. Kijk naar alternatieven, inclusief het opvangen van regenwater in een regenton. Water geven met de gieter is onder alle omstandigheden spaarzamer dan sproeien met de tuinslang. En één keer goed en langdurig sproeien is beter en voordeliger dan elke dag kort.
  • De lampen gaan in principe later aan, maar niet in de tuin op een zwoele zomeravond. Dan worden extra lampen tevoorschijn gehaald, van lampen met zonnecellen, tot led-lantarens en tuinfakkels. Moet je eens kijken wat dat allemaal kost. Misschien is één citronellakaars ook genoeg? Die houden de muggen weg, en de buren hebben geen last van de rook.
  • Zomer, dat is voor velen: een terrasje pakken of lekker buiten eten. De horeca mag dan wel bloeien in ons land, maar de prijzen zijn er ook naar. En zelfs een eigengemaakt barbecuefeest in de tuin kan duur uitpakken, aangezien een hippe bolbarbecue, kolen en lappen vlees niet goedkoop zijn. Buiten eten kan ook voordelig, zelfs op je balkonnetje. Zelfgemaakt en zonder biefstukken van een pond kan een zomers buitendinertje ook heel leuk zijn.

Dora carnaval Rotterdam 2

De zomer is zo zuinig als je het zelf wilt maken. Maar vooral op de lange zwoele dagen in het midden van het jaar slaat de loomheid in het rekencentrum toe. De hersentjes staan in de ontspanstand, en denken snel: ach, doe maar. Blijf waakzaam, zelfs als niets je meer kan schelen. Anders sta je straks rood in de herfst.

LEES MEER:   Houd het in de zomer koel, zelfs zonder airconditioning”

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/houd-het-koel-in-de-hitte-zonder-airconditioning/

 

Dit vind je misschien ook leuk...