JE HEBT MEER MACHT DAN JE DENKT

We kregen de afgelopen dagen best wel opmerkingen over de meer maatschappijkritische items die we recent op DoraBesparen plaatsten. Dat waren overwegend positieven opmerkingen, hoor. Maar de kritische toon was wel opgevallen. Dat de neven van tante Dora hun lezers aanspoorden om niet alles te pikken wat instanties je opdissen, en om hulp te vragen als er over je heen wordt gewalst. Zeker als je weinig geld te verteren hebt. Niet altijd gemakkelijke kost, die stukjes.

Wij van tante Dora vinden het belangrijk om onze lezers te helpen met lekkere en spaarzame recepten, en met tips hoe je door reparaties langer met je spullen kunt doen. Maar het is ook belangrijk om ons te blijven herinneren dat het geen natuurverschijnsel is, als burgers te weinig geld hebben om een fatsoenlijk leven te leiden. Het is niet gewoon dat de Voedselbanken in ons land elke maand nieuwe klanten inschrijven. Dat honderdduizenden kinderen in armoede opgroeien. Het is niet onoverkomelijk, maar een politieke keuze.

Accepteren

We hopen je in ieder geval de afgelopen weken duidelijk te hebben gemaakt dat je niet machteloos bent. Dat je niet alles zomaar hoeft te accepteren. Dat is ook de taak van Dora: mensen bewust maken van hun situatie, en wat ze eraan kunnen doen. In die zin is het jaar 2020 een belangrijk jaar. Je kunt je gewoon laten horen. Doe het alleen beter als de boeren en grondverzetters, die puur uit eigen belang in de weer waren. Dat mag, maar wek dan niet de indruk dat er een groter belang een rol speelt. Dat is overigens wel het geval: we moeten de rol van het geld in die protesten de waarde geven die het heeft: veel dus.

De huidige coalitie onder leiding van minister-president Rutte had in de Eerste Kamer maar een krappe meerderheid. Omdat de regeringspartijen in de Eerste Kamer meestal hun partijgenoten in de Tweede Kamer steunen, kwam het vaak voor dat wetten die door de Tweede Kamer worden gemaakt, ook door de Eerste Kamer komen.

Krappe meerderheid is verdwenen

Alleen met hulp,van oppositie partijen kan Rutte nu maatregelen voor elkaar krijgen. Alleen in de praktijk verandert er nu nog te weinig, omdat ook politici vaak te veel bezig zijn met puur eigenbelang.

LEES MEER: We schreven al eens over de ‘zwevende’ kiezer:

ZWEEF JE NOG?

Dit vind je misschien ook leuk...