JE HEBT OOK ‘DOWNCYCLEN’
Gisteren hadden we het over upcyclen: het gebruik van afval en afgedankte spullen om er iets nieuws, iets bruikbaars van te maken. Zoals een paar badslippers van twee plastic petflessen. ‘Bestaat er ook zoiets als downcyclen’, vroeg één van onze lezers. Nou en of!
Bij recyclen wordt afval zodanig bewerkt, dat er nieuwe voorwerpen en producten van kunnen worden gemaakt. Dat klinkt mooi, maar bij de omzetting van afval naar nieuw materiaal gaat veel kwaliteit verloren. Uit het plastic dat we in de plasticcontainer gooien, kan nooit meer heel mooi nieuw plastic worden geproduceerd. Door vervuiling, verwarming en andere processen gaat het plastic zodanig achteruit, dat er soms alleen maar zwarte afzettingspaaltjes van kunnen worden gemaakt. In het geval van dergelijk kwaliteitsverlies praat je van downcyclen. Recyclen is in veel gevallen dus het zelfde als downcyclen.
Kwaliteitsverlies
Bij glas en metaal is het kwaliteitsverlies minder, net als bij papier. Maar zelfs hier blijft de kwaliteit niet honderd procent. Krantenpapier wordt voor een groot deel van hergebruikt papier gemaakt, maar aan de papierpulp wordt ook altijd ‘vers’ papier toegevoegd, om het verlies van kwaliteit bij het recyclepapier op te vangen.
Recyclen van plastic, papier, metaal en andere materialen is dus een prima idee, zelfs als het feitelijk leidt tot downcyclen. Maar het vermijden van afval is nog veel beter, bijvoorbeeld door geen plastic tasjes meer weg te geven en te vragen. En door producten te kopen met zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal. Of door het afval te upcyclen, dus door er zelf iets creatiefs van te maken, zoals we gisteren lieten zien. Dan krijgt het afgedankte spul echt meerwaarde. Aan jou de keus.
LEES MEER: Nog een goed voorbeeld van upcyclen, en een goede manier om plastic afval te mijden: eenvoudig een draagtas maken van een oud T-shirt:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/een-hippe-draagtas-van-een-oud-t-shirt/