JE KAN OOK BEST EEN DAGJE ZONDER DIEET

Misschien is het je niet opgevallen door al die aandacht voor ALLES WAT NIET GOED IN ONS LAND IS GEREGELD, maar afgelopen 6 mei was het de Internationale Anti-Dieet Dag. Dat klinkt misschien radicaal: een club mensen die tegen diëten is. En dat terwijl er zoveel mensen aan overgewicht lijden, en daardoor allerlei gezondheidsproblemen krijgen. Een dieet kan inderdaad nuttig zijn en de gezondheid verbeteren. Maar al dat hongeren om slanker te worden kan ook een ware obsessie worden, en juist de gezondheid ernstig schaden.

De Internationale Anti-Dieet Dag werd in 1992 voor het eerst gehouden, naar aanleiding van de geruchtmakende zelfdoding van een jong meisje. De tiener kon het niet langer verdragen dat ze zichzelf te dik vond, en koos de ultieme ‘oplossing’. In Nederland wordt de Anti-Dieet Dag onder andere gecoördineerd door de Nederlandse Obesitas Vereniging.

Beïnvloed

De Obesitas Vereniging merkt dagelijks, dat mannen en vrouwen worden beïnvloed door het idee dat dik-zijn lelijk en ongezond is. In de media is de dunne mens de norm. Een pondje meer is een pondje waarvoor je je diep moet schamen, lijken de gefotoshopte glamourfoto’s te zeggen. Ook in ons land proberen miljoenen een dieet te volgen, vaak met weinig langdurig succes. Slank worden wordt een obsessie, die bij velen het karakter heeft van een verslaving.

Natuurlijk is het goed om op je gewicht te letten. Maar dat is vooral een combinatie van goed en lekker eten, en voldoende bewegen. Jezelf uithongeren en je gezondheid schaden met soms bizarre diëten is geen goede methode, daar zijn de experts het hartgrondig over eens. Het gaat letterlijk om ‘maat houden’.

Stiekem

Om dat te bereiken is de Anti-Dieet Dag bedoeld: een dag waarop je even niet bezig bent met lijnen, en niet op de weegschaal gaat staan. Ook niet stiekem. Het lijkt sterk op de campagne om het drinken van alcohol te minderen: een dagje niet-drinken inlassen, en minder drinken per keer. De verslaving aan diëten kun je dus vergelijken met een afhankelijkheid van alcohol. Best een verontrustende gedachte.

LEES MEER: Op onze site staan ruim voldoende recepten voor gerechten die zowel lekker als ‘slank’ zijn. Het kan allebei!

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/slanke-kartoffelsalat-vegetarisch/

Dit vind je misschien ook leuk...