JE KUNT EEN SIERAAD WORDEN, ZONDER EEN JUWEEL TE ZIJN

Veel mensen denken bij het woord ‘sieraden’ aan goud, zilver en diamanten. Sieraden kunnen van edele metalen en edelstenen zijn, maar het hoeft niet. Een hedendaags sieraad kan ook een stukje beschilderd hout zijn, dat je als ring draagt. Of een armband van een stuk rubberslang. Dat heeft dus niets met juwelen te maken.

Volgens het verklarend woordenboek van Van Dale is een juweel ‘elk kostbaar lijfsieraad’, of ‘elk geslepen edelgesteente dat daartoe dient’. Volgens de Van Dale is een sieraad ‘iets dat de schoonheid van een persoon (…) verhoogt’. Een juweel kan dus een sieraad zijn, maar een sieraad hoeft niet perse een juweel te zijn. Een juweel is van nature veel geld waard. De waarde van een sieraad ligt meer in het gevoel dat je erbij hebt, minder in de waarde van de kostbare materialen.

Verschil

Het verschil tussen ‘sieraad’ en ‘juweel’ kun je op twee manieren bekijken:

  • In de eerste plaats betekent het dat je als vrouw of als man niet perse dure en kostbare ringen, armbanden, broches en kettingen hoeft te dragen, om toch mooi voor de dag te komen. Je kunt sieraden zelfs zelf maken, uit eenvoudige materialen, die er toch prachtig uitzien. Lelijke mensen die zich volhangen met diamanten en parels zien er niet vanzelf mooier uit.
  • Je kunt het verschil tussen sieraad en juweel ook filosofisch bekijken. Je kunt bijvoorbeeld een ‘sieraad voor de mensheid’ zijn. Dan ligt jouw waarde niet aan de mooie buitenkant, maar aan de wonderschone binnenkant. Wie alleen maar aan de buitenkant met glinsterende juwelen behangen is, hoeft niet perse een sprankelend binnenleven te hebben. Je kunt ook boven je eigen en andermans grenzen uitstijgen, en iets laten zien dat spiritueel kostbaar en goed is. Dan kun je uiteindelijk als mens een kostbaar ‘juweel’ worden.

Rijk

Je hoeft als mens niet rijk te zijn om een sieraad of een juweel te zijn, of een sieraad of juweel te bezitten. Als je door de uiterlijke schijn weet heen te prikken, vind je de parel binnenin, in jezelf en in de ander. Dat is de ware rijkdom, die met geen diamant of smaragd te betalen is.

LEES MEER:   Zelfs van macramé kun je mooie sieraden maken (het mag weer, want het is weer hip):

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/leer-weer-macrame-het-is-de-nieuwste-trend/

 

Dit vind je misschien ook leuk...