JE KUNT HET BEST ZELF (EN ZO BESPAREN)

Gisteren stond er op Zuinig met tante Dora een item over het aanschaffen van een broodzaag. Aan de hand van een concreet voorbeeld werd voorgerekend, hoeveel je kunt besparen door het brood van de ambachtelijke bakker zelf te snijden. Zelf doen en niet láten doen, is één van de belangrijkste manieren om geld te besparen. Misschien is het goed om nog enige doe-het-zelf-bespaarklussen te presenteren? Hier zijn er vijf:

dora-zelf-pizza-maken

  • Je kunt zelf je groenten snijden. Sommige mensen hebben echt moeite met snijden, en voor hen kan voorgesneden groente een uitkomst zijn. Maar de meeste mensen kunnen best zelf hun rauwe groente snijden. Daarmee besparen ze echt vele euro’s per week. Per week! Tel uit je winst. Bovendien is vers gesneden ook vers gegeten.
  • Je kunt zelf je fietsband plakken. Dan hoef je dat simpele klusje niet uit te besteden aan de fietsenmaker. Als je niet weet hoe je een lekke band plakt, ga dan naar YouTube. Daar staan vele tientallen Nederlandstalige instructiefilmpjes op, van experts die je stap voor stap uitleggen hoe het moet. Als je een handige buurman of opa hebt (of moeder), vraag dan aan hem of haar hoe je het moet doen. Eén keer uitleggen, en je kunt het.
  • Je kunt zelf heel gemakkelijk leren om knopen aan te naaien en loszittende naadjes vast te zetten. Helemaal niet moeilijk. Vraag ook hier je handige moeder of oma (of vader) om advies, of kijk op YouTube voor uitgebreide instructie.
  • Je kunt in het weekeinde ook zelf een pizza bakken, een bak friet frituren, of nasi maken. Grijp niet meteen naar je telefoon, laat de thuisbezorgapp eens de thuisbezorgapp. Koop desnoods kant en klaar pizzadeeg, die heb je compleet met tomatensaus. Wat mozzarella, plakjes worst en wat uienringen, in de oven, en je hebt voor twee euro een pizza waar de hele familie van kan eten. Daar kan geen bezorgpizza tegenop.

dora-zelf-snijden

Als je iets door een ander laat doen, zoals een bak nasi bakken of een portie friet frituren, dan moet je die ‘dienst’ ook betalen. De frietbakker en de pizzabezorger moeten ook hun salaris ontvangen. Als jij een pizza in je vrije tijd bakt, in je eigen keuken, met hulp van je gezin, zonder dat je BTW hoeft te rekenen, dan scheelt dat een boel geld. Doe het zelf en bespaar.

LEES MEER:   Zo rijg je bijvoorbeeld zelf een nieuw elastiek in je broek:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/zo-rijg-je-nieuw-elastiek-in-je-broek/

 

Dit vind je misschien ook leuk...