JE MOET WEL EEN BEETJE KUNNEN REKENEN

Gisteren hadden we het op deze site over de kenmerken van een goedkope (of dure) supermarkt. Jullie hebben daar op allerlei manieren druk op gereageerd. Het zoeken van goedkope adressen blijkt best wel een thema te zijn, voor iedereen die zuinig wil zijn, of moet zijn. Uit de reacties werd wel weer duidelijk, hoe belangrijk in dit geval (hoofd)rekenen is.

Dora rekenen

Het middelbaar en hoger onderwijs in Nederland beklaagt zich er wel eens over, dat leerlingen en studenten zo slecht kunnen rekenen. Veel opleidingen hebben bijspijkercursussen opgezet, om hun pupillen de broodnodige rekenvaardigheden bij te brengen. Dat kan van levensbelang zijn, bijvoorbeeld als een verplegende medicijnen moet afmeten. Maar het is ook van levensbelang voor het overleven in de dagelijkse mallemolen van zuinig boodschappen doen en de huishoudkas onder controle houden.

Huishoudboekje

Een huishoudboekje bijhouden, met de bedragen die je aan je boodschappen uitgeeft, of het afpassen van het beetje geld dat je aan het eind van de maand nog kunt uitgeven: zonder rekenen ben je nergens. En in de winkel of op de markt moet je zelfs snel kunnen hoofdrekenen, een kunst die langzamerhand echt in vergetelheid is geraakt. Als een kilo kersen zoveel kost, hoeveel kost dan een half pond? Dat soort sommen.

Misschien vind je rekenen moeilijk, of heb je het op jouw school niet zo goed uitgelegd gekregen? Je kunt van alles bijleren, en er zijn ook instanties die jou kunnen helpen bij de dagelijkse financiële puzzels. Denk daarbij vooral aan het Nibud, dé nationale budgetonderzoeker en budgetvoorlichter. Ga eens kijken op de site van het Nibud, je zult er zeker wat van opsteken. Want zonder rekenen wordt besparen een hopeloze opgave. Hier is het webadres van het Nibud: https://www.nibud.nl/

Dora economie rekenen

LEES MEER:   Soms helpt ook een beetje brainstormen, om uit de financiële problemen te komen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/brainstormen-bespaart-geld-en-wanhoop/

 

Dit vind je misschien ook leuk...