KIJK MET JE GEVOEL TERUG OP HET FINANCIËLE JAAR 2016, EN MINDER MET JE VERSTAND

Het klinkt misschien wat ongezellig, zo aan het slot van het jaar, maar het loont de moeite om deze laatste week van 2016 eens terug te kijken op de financiën van het afgelopen jaar. Gewoon de bankafschriften er eens bij pakken, en het hele jaar eens doorlopen. Dat hoeft niet meer te kosten dan een half uurtje. Ben je tevreden met dat wat je ziet? Heb je werkelijk alle onnodige uitgaven geschrapt? Of zie je telkens abonnementsgelden en lidmaatschapsbijdragen voorbij komen van clubjes waar je allang niets meer mee hebt?

Dora betalingsregeling

Kijk niet alleen met je verstand, maar ook met je gevoel naar de afschriften. Als je de boodschappen in de supermarkt met je bankpas afrekent, zijn dat dan hoge bedragen of valt het wel mee? Vind je het zelf hoog? Wat is hoog? Hoe voelt dat bedrag aan, dat je daar ziet staan? Wat zie je nog meer op je bankafschriften? Kleding en schoeisel? Pak eens een papiertje en tel alle bedragen in de supermarkt bij elkaar op, de uitgaven in de kledingwinkel en in de horeca. Belopen de uitgaven voor kleding een paar honderd euro per jaar, of loopt het meer in de richting van duizend euro? Of meer? Hoe voelt dat?

Verstand

Veel mensen die teveel geld uitgeven, doen dat met hun verstand. Sterker nog: het verstand kan elke uitgave schijnbaar redelijkerwijs wegredeneren. ‘Ik heb nu eenmaal kleren nodig’. Of: ‘Ik kan niet op een droogje blijven zitten.’ Er wordt vaak gedacht dat het onder controle krijgen van uitgaven vooral een kwestie van nadenken is. Maar het ‘gezond verstand’ heeft overal een verklaring voor. Je gevoel kun je minder snel bedonderen.

Vergelijk het met de houding van mensen met een drankprobleem. Ook zij hebben meestal een rationele verklaring voor hun drinken. ‘Ik heb nergens last van’ en ‘ik kan elk moment stoppen, als ik dat wil’, zijn standaard dooddoeners. Het verstand kan met gemak over het gevoel heen poetsen. En het gevoel zegt natuurlijk: ‘je gaat elke keer te ver, je voelt je niet goed, en je kunt langzamerhand niet meer zonder.’

Dora economie rekenen

Zo is het ook met geld uitgeven, teveel geld uitgeven. Het werkt verslavend, en die verslaving gaat langzaam en sluipend. Soms kan het helpen om je afschriften door te lopen, juist met je gevoel vol aan. Wat zou je ervan denken, als de afschriften waarnaar je kijkt niet van jou waren, maar van een ander? Zou jij dan denken: ‘die persoon is financieel goed bezig’? Of zou je het tegendeel denken. Bij een alcoholverslaving zien anderen ook vaak eerder dat het mis is, dan de probleemdrinker zelf. Alhoewel de drinker zelf best wel aanvoelt dat het niet goed zit, maar het wegredeneert.

Balans

Kijk eens met je gevoel naar je financiën, en laat je erdoor leiden. Als je gevoel je zegt dat er iets niet helemaal goed in balans is, volg dan eens je gevoel, en brei er niet met je verstand een excuus omheen. Zo kun je de dingen veranderen in 2017, en met een nieuwe schone lei beginnen. Dat is een goed voornemen dat echt wat oplevert.

beurs met geld

LEES MEER:   En als het dan toch mis gaat: blijf vragen, blijf wakker, en vraag een betalingsregeling:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/schulden-blijf-praten-blijf-vragen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...