KLEINE DINGEN DIE INEENS GROOT WORDEN

Vandaag willen we je nog eens meenemen naar een probleem dat we al eens eerder hebben besproken. Het gaat over kleine dingen, waarvan we denken dat ze nauwelijks invloed hebben op ons inkomen, op het milieu en op de wereld. Maar als miljoenen mensen over de hele wereld allemaal hetzelfde kleine ding doen, dan wordt het ineens iets heel groots. Soms iets te groot, eigenlijk.

Iemand heeft ooit uitgerekend dat er in Groot Brittannië, het thuisland van de theedrinkers, dagelijks 165 miljoen kopjes thee worden gedronken. Als je ervan uitgaat dat van elk zakje drie kopjes thee worden gezet, dan zijn voor die plas thee 55 miljoen theezakjes per dag nodig. Elk theezakje weegt ongeveer 3 gram. Er zijn dus 165 miljoen gram theezakjes nodig om al de thee in Engeland te zetten, ofwel 165.000 kilo, 165 ton.

Polypropyleen

Uit onderzoek blijkt, dat de theezakjes van de grootste Britse theefabrikanten voor slecht 70 à 80 procent uit composteerbaar materiaal bestaan, zoals papier. Ongeveer een kwart van het gewicht van een theezakje bestaat uit polypropyleen, een materiaal dat niet composteerbaar is, en dat tot sint juttemis in ons milieu blijft rondzwerven.

Van de 165.000 kilo theezakjes die dagelijks in Engeland wordt gebruikt, bestaat dus ruim 40.000 kilo uit kunststof, die op de één of andere manier in het milieu belandt. Elke dag weer. Zo wordt iets kleins als een theezakje ineens een olifant van een probleem.

Schep

Het probleem is op te lossen: gebruik geen theezakjes meer. Zet thee van losse bladeren, bijvoorbeeld in een thee-ei. Of doe gewoon een schep in de pot en schenk de thee uit de theepot in je kopje door een ouderwetse theezeef. Theeblad is gegarandeerd 100% composteerbaar. Gewoon in de groene container doen, of op je eigen composthoop gooien.

LEES MEER:   Bemesten met koffiedik, zonder composthoop:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/bemesten-met-koffiedik-zonder-composthoop/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Irma schreef:

    Er zijn ook hele handige theepotjes te koop, met een los filter erin. Hierin doe je de losse thee, water erbij en je kunt zo schenken. Het filter til je eruit en kiep je leeg in de groene bak. Losse thee is ook lekkerder 🙂