KLEINER IS MINDER IS GOEDKOPER

Gisteren was er onder de Dora-lezers toch enige discussie over de vraag, of een kleinere boodschappentas je daadwerkelijk dwingt tot minder inkopen, en je daardoor geld bespaart. Het is wel wetenschappelijk bewezen, dat kleiner soms uitnodigt tot minder. Vandaag presenteren we twee sprekende voorbeelden, die allebei ook nog kunnen leiden tot besparingen. En tot andere voordelen.

dora-wijnglas

  • Enige jaren gelden was er een programma op de televisie, waarin gewone burgers probeerden om minder alcohol te drinken. Er werd gekeken naar de dagelijkse inname, en experts probeerden samen met de deelnemers die inname omlaag te brengen. De deelnemers twijfelden soms of hun drankgebruik echt zorgwekkend was. Vaak was het argument: ‘Ik drink niet zoveel, hooguit drie glazen wijn’. Bij nadere beschouwing bleken die drie glazen enorme bellen te zijn. Drie redelijk volle glazen kwamen daardoor al gauw op een halve liter wijn. Eén van de aanbevelingen van het programma was, om kleinere glazen te gebruiken. De praktijk leert, dat je dan minder geneigd bent om maar door te drinken. Dan drink je in dezelfde tijd ook drie glazen, maar met veel minder inhoud. Wie wijn drinkt, kan dus zijn consumptie temperen door de wijn in kleinere glazen te schenken. Dat heeft voordelen voor de gezondheid, maar uiteindelijk ook voor de portemonnee. Je geniet net zoveel voor minder geld, en je hebt de volgende dag geen kater.
  • Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen de doorsnede van etensborden, en de porties die van die borden worden gegeten. De proefpersonen kregen afwisselend grote en kleine borden, en mochten zoveel opscheppen als ze wilden (een beetje als thuis aan de eettafel). Mensen met een groter bord bleken duidelijk meer eten op hun bord te doen, dan de mensen met een kleiner bord. In eerste instantie was dit onderzoek bedoeld om overgewicht terug te dringen. Het is zo immers mogelijk om zonder diëten of pillen minder te eten, simpelweg omdat je minder opschept. Het is natuurlijk ook een manier om geld te besparen, want je schept niet gemakkelijk teveel op, wat je tegen heug en meug wegwerkt, of uiteindelijk weggooit.

dora-klein-bord

Kleiner leidt uiteindelijk tot minder: minder gezondheidsproblemen, maar ook minder verspilling en daardoor minder onnodige uitgaven. Kleiner is minder en uiteindelijk goedkoper.

LEES MEER:   Soms ligt het ook gewoon aan de omvang van de verpakking, die uitnodigt tot ongeremd zwelgen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/vroeger-waren-de-verpakkingen-kleiner/

 

Dit vind je misschien ook leuk...