KNIP! UIT!

Er zijn van die tips, die kun je niet vaak genoeg herhalen. Zoals het advies om geen elektrisch licht te laten branden op plaatsen waar niemand is. ‘Doe die lamp uit, als je de kamer uitgaat!’, riep tante Dora vaak, als de neven bij haar logeerden. Tegenwoordig draaien we spaarlampen en ledverlichting in elke schemerlamp. Maar we vergeten wel erg gemakkelijk dat zelfs de meest zuinige ledlamp stroom verbruikt, als hij aan is. Zeker nu de lampen zo zuinig en spaarzaam zijn, lijken consumenten zich minder druk te maken over verlichting die onnodig aan is. Dat is jammer, want elke onnodig brandende lamp is weggegooid geld.

Altijd brandende verlichting is meestal niet nodig. Je kunt een buitenlantaren ook handmatig aanzetten, of met een sensor laten inschakelen als er iemand voor de deur staat. Als je niet in het halletje of op de overloop bent, dan kan het licht daar uit. De lichtknop in de keuken zit er niet voor niets: knip-aan en knip-uit, gemakkelijker kan het niet. De kat in de keuken kan zo goed zien in het donker, dat hij ook zonder verlichting zijn bakje met eten wel vindt.

Opvoeden

Het is een kwestie van jezelf opvoeden. Je kunt jezelf trainen dat je steevast de lichtknop omdraait als je een ruimte uitgaat, en er voorlopig niet meer terugkomt. Als die goede gewoonte er eenmaal ingesleten is, dan gaat het daarna vanzelf. Bespaart dat veel? Best wel. Met een kleine beweging van slechts één vinger van je hand kun je per jaar tientallen euro’s op je stroomrekening besparen. Alle kleine beetjes helpen, zei tante Dora vroeger al tegen haar gemakzuchtige neefjes.

À propos: de eerste lichtslangen en led-arrensleeën met Kerstman zijn al weer gesignaleerd. Ook zo’n stroomstoker, die kerstverlichting. Je kunt ‘m zo afstellen, dat ‘ie alleen brandt als het donker is, en uitgaat op het moment iedereen in bed ligt. Uit dus, om drie uur ’s nachts. Logisch.

LEES MEER:   De wachtstand: ook zo’n energieslurper:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/zet-je-apparaten-niet-onnodig-in-de-wachtstand/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. ikke schreef:

    Het is een investering die het overwegen waard is: je kunt voor ruimtes als een hal of een toilet ook bewegingssensoren gebruiken. Dan gaat het licht automatisch aan maar ook weer uit als je in de betreffende ruimte komt. Heel fijn als je thuiskomt en je niet hoeft te zoeken naar de lichtschakelaar als het donker is.