KOM OP: JE KUNT TOCH WEL ZELF SNIJDEN?

Deze week stond in de krant dat steeds meer, vooral jonge mensen uit eten gaan of maaltijden aan huis laten bezorgen. Voor die stijging van het LATEN koken werden allerlei redenen gegeven, maar niet die ene waar het misschien wel het meeste om draait: mensen, en vooral jonge mensen, kunnen simpelweg niet meer koken. Geen tijd, geen zin, nooit geleerd, er niet mee opgevoed. Koken is een ambacht, goed koken is een kunst. Eten thuis laten bezorgen is een brevet van onvermogen.

dora-zelf-snijden

Het begint al bij de aanschaf van de ingrediënten. Die kun je rauw aan een stuk kopen en dan snijden of raspen. Maar hoe doe je dat? Dat hoef je je tegenwoordig niet meer af te vragen, want alles zit al voorgesneden in een plastic zak. Je hoeft die zak alleen maar open te trekken boven de pan, en hupsakee! het eten is al bijna klaar. Een beetje geraspte kaas erover, en we kunnen aan tafel. Natuurlijk wel een voorgeraspte kaas uit een zakje, want hoe doe je dat ook alweer: kaas raspen?

Handomdraai

Tegenwoordig hoef je bijna niets meer zelf te snijden of te raspen, als je dat niet wil of kunt. Andijvie, vlees, champignons, fruit, snijbonen, kool, kaas, aardappelen, sla en spekjes: alles ligt al voorgesneden en kant-en-klaar geraspt in de schappen van de supermarkt. In een handomdraai zit alles in de pan en is het gaar. Wat een gemak!

rasp keuken

Dat gemak heeft echter wel een prijs. Of liever gezegd: het heeft een drietal prijzen, die jij als consument vrijwel ongemerkt moet betalen.

  • In de eerste plaats is voorgesneden en voorgeraspt veel duurder dan zelf gesneden en geraspt. Neem eens de moeite om uit te rekenen wat zo’n zak met gemengde en gesneden wokgroenten kost, in vergelijking met een zelfde hoeveelheid zelf gesneden groente. Voorgesneden is schrikbarend duurder.
  • Laat het kraken van de plastic zakjes je niet bedriegen: al die groente en sla in een zakje is zeker niet krakend vers. Soms zit de fijngesneden andijvie die je koopt al dagen in de zak. Weliswaar is dat vaak een zak met een beschermde atmosfeer, dus omgeven door een ander gas dan zuurstof, dat snel tot bederf leidt. Maar eigenlijk is de groente al oudbakken voordat je ‘m in de pan doet. De vitaminen zijn al dagen eerder vervlogen. Bij zelf gesneden groente is dat niet het geval.
  • Al dat verpakkingsmateriaal belast het milieu!

Dora snijbonen 3

Het is geen wereldramp als je voor je gemak af en toe een zakje gesneden sla koopt. Maar het wordt wat anders als je dagelijks een hele batterij zakjes opentrekt, met producten die je ook zelf had kunnen snijden of raspen. En kom op: snijden kun je toch wel? Of laat jij jouw pizza ook voorgesneden aan huis bezorgen? Zelf snijden scheelt je op jaarbasis heel veel geld. Bovendien is het beter voor de vitaminehuishouding van je lijf. En het milieu vaart er wel bij! Win win win!

LEES MEER: Verregaand snijgemak uit grootmoeders tijd: de snijbonenmolen:

http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/de-snijbonenmolen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...