KOOP GEEN DURE LOTEN (EN DOE LIEVER ECHT WAT LEUKS MET JE GOEDE GELD)

Als er één maand is waarin allerlei loterijen goede zaken doen, dan is het wel december. Van de bekende Oudejaarsloterij van de Staatsloterij tot allerlei andere instellingen die speciale loten verkopen die kans maken op heel bijzondere eindejaarsprijzen. In december zijn we immers helemaal in de stemming om er iets heel bijzonders van te maken? Zou het niet heerlijk zijn, als je 2017 begint als multimiljonair?

Zeker, dat zou héél fijn zijn. De kans dat je één van die fraaie hoofdprijzen wint, is echter piepklein. Überhaupt iets winnen in een loterij, is al een gigantisch geluk bij een ongeluk. De kans dat je in de Oudejaarsloterij van de Staatsloterij de hoofdprijs wint, is statistisch gezien één op 4,4 miljoen. Ter vergelijking: je loopt de kans van één op 1 miljoen om te overlijden tijdens een vliegtuigcrash. Een Groningse professor in de kansberekening heeft ooit uitgerekend dat, als er elke tien seconden een trekking is van de Oudejaarsloterij, je er 1,4 jaar over doet om, statistisch gezien, de hoofdprijs te winnen. Dan moet je wel elke tien seconden een staatslot kopen à 15 of 30 euro. Dat kost je een fortuin, dus!

Fijne gedachte

Zeker als je weinig geld hebt, is de kans dat je opeens miljoenen op je bankrekening hebt staan een hele fijne gedachte. Sommigen zien die dertig euro per lot als een soort ‘investering’ in hun toekomstige geluk. Bij een echte investering mag je echter verwachten dat het ingelegde bedrag terugkomt, het liefst met winst. Bij de aanschaf van een kanslot ben je vrijwel zeker dat je het geïnvesteerde geld kwijt bent.

Voor dertig euro kun je een boel nuttige, aangename en grappige dingen doen. Als je slim bent, besteed je je geld gewoon aan die leuke en lekkere dingen, en laat de loterij de loterij. Maar als je voor een eurootje een lot koopt van de plaatselijke volleybalclub, dan is het wat anders. Daar doet de club in jouw buurt echt mooie dingen mee. En dat je het risico loopt om een luxe Senseo-apparaat te winnen, neem je glimlachend op de koop toe.

vuurwerk

LEES MEER:   De tijden veranderen. Zo kun je tegenwoordig beter spaarzegeltjes van de supermarkt sparen, dan bij een spaarbank een rekening openen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/sparen-koopzegels-van-de-supermarkt/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Sjoukje schreef:

    Helemaal waar! Ik vind dat een mooie berekening, van die 1,4 jaar voor je statistisch gezien kans maakt op de winst. Je zou het ook om kunnen rekenen naar jaren als er elke dag een loterij zou zijn. Dat maakt het misschien nog concreter. De kans is in ieder geval veel te klein om mee te doen.